A Belügyminisztérium megerősítette: három hét kaszárnya vár az új kórházigazgatókra

A Belügyminisztérium megerősítette: három hét kaszárnya vár az új kórházigazgatókra

Budapest, 2024. május 28. Pintér Sándor belügyminiszter beszédet mond a Világ Igaza kitüntetés és Bátorságért érdemjel ünnepélyes átadásán a Belügyminisztériumban 2024. május 28-án. MTI/Kovács Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bentlakásos kiképzésen kell részt venniük azoknak a kórházi vezetőknek, akik a tavaly év végén felmentett főigazgatók helyére kerülhetnek – írta néhány nappal ezelőtt a Népszava, amely szerint június 17-én „be kell vonulniuk” a remeteszőlősi Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiájára. Az akadémiát az ORFK irányítja, s itt képzik az utcai járőröket, az erdészeti szakembereket, a halászati és a mezőőröket.

A Népszava értesülését most a Belügyminisztérium(Bm) erősítette meg a Blikknek, amely a tárca válaszai alapján kedd este azt írta: egy komplex vezetőkiválasztási rendszerben választották ki a kórházi főigazgató-jelölteket, s ennek része egy olyan továbbképzés, ami személyes jelenlétet igényel. A továbbképzésen a jelöltek „a meglevő állami szakmai végzettségükre épülő, a vezetői beosztáshoz szükséges kompetenciákkal összefüggésben szereznek ismereteket”.

A továbbképzés az Országos Kórházi Főigazgatóság, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, továbbá a Debreceni Egyetem együttműködésében valósul meg. A képzés 2024. június 17. és 2024. július 12. között, 20 munkanapon, 60 tanóra elméleti képzést és 72 tanóra vezetői kompetenciafejlesztő tréninget jelent.

A Bm megerősítette azt is, hogy a képzés helye a Rendészeti Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztály remeteszőlősi telephelye, amely nyilvántartásba vett felnőttképzési intézmény. A telephelyen a Bm irányítása alá rendelt további kormányzati ágazatok vezetőkiválasztási eljárása is zajlik. A képzésen részt vevő jelöltek számára szállás biztosított, amelynek az igénybe vétele nem kötelező.

Tavaly decemberben két tucat kórházvezetőt menesztett a belügyminiszter és a megbízott országos kórházi főigazgató. A posztokat az azóta eltelt közel fél évben sem sikerült betölteni. Májusban belügyminisztériumi forrásainkra hivatkozva arról írtunk, a kiválasztási folyamat meglehetősen lassan halad: első körben összesen 10–12 kérdéscsoportra kiterjedő teszteken mérik, hogy a jelentkező orvosok milyen rendszerszervezői, vállalatirányítási tudással és kvalitásokkal rendelkeznek, de vizsgálják a pszichológiai alkalmasságot, illetve a kommunikációs készségeket is. A kiválasztási folyamatot azokkal folytatják, akik legalább 80 százalékosra teljesítették a teszteket. Forrásunk szerint a Bm terve az, hogy még az idei évben kineveznek 10 megyei kórházvezetőt és 14 városi kórházigazgatót.