A CEU-val együtt távozik az egyik legjobb tudományos könyvtár is az országból?

A CEU-val együtt távozik az egyik legjobb tudományos könyvtár is az országból?

A Közép-Európai Egyetem könyvtára (Fotó: CEU / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még minden képlékeny, de akár az ország egyik legjobb tudományos könyvtára is távozhat a CEU-val együtt. Az amerikai követség és a magyar kormány is reagált az egyetem mai sajtótájékoztatójára.

Noha szinte még semmit sem lehet biztosan tudni, mi lesz a Közép-európai Egyetem (CEU) további sorsáról, de lapunk információja szerint a CEU könyvtára is költözhet, ha az egyetem is átcsoportosít majd Bécsbe.

A CEU ma sajtótájékoztatót tartott, ahol közölték, amennyiben decemberig nem történik haladás és nem sikerül megállapodni a magyar kormányzattal, úgy Bécsbe költöztetik az Egyesült Államokban akkreditált képzési programjait. A döntés oka az, hogy a magyar kormány eddig nem írt alá olyan nemzetközi egyezményt, amely lehetővé tenné, hogy a CEU New York-ban akkreditált amerikai intézményként szabadon működhessen Budapesten.

A sajtótájékoztatón egyébként a CEU könyvtárát és archívumát illető, a The New York Times kérdésére válaszolva Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora arról beszélt: „Mi mindenképp szeretnénk Budapesten maradni, a könyvtár, a legkomolyabb hidegháborús archívummal, itt van felettünk. A magyar kormány mindig azzal vádol, nem tartjuk magunkat a magyar törvényekhez, de hadd mondjam el, mi kizárólag azokat követve járunk el.”

CEU: A kormány azt közölte, hogy nem fogja aláírni a megállapodást - Magyar Hang

Ha decemberig nem történik haladás, a CEU Bécsbe költözteti az Egyesült Államokban akkreditált képzési programjait – jelentette be az egyetem vezetése az intézmény csütörtöki gyűlésén. Az amerikai nagykövetet a kormány három hete arról tájékoztatta, hogy nem hajlandók aláírni az államközi egyezményt New Yorkkal.

Még mindig van egy apró esély

A bejelentésre reagálva az Egyesült Államok budapesti nagykövetség lapunkhoz is eljuttatott közleményében David B. Cornstein kijelentette, hogy „a CEU prioritás az USA kormánya számára, és elsöprő kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban.”

– Megértem a CEU álláspontját – a hosszantartó bizonytalanság nem fenntartható állapot egy oktatási intézmény esetében. Azonban még mindig lehetséges megoldást találni. Még mindig van egy apró esély arra, hogy az ügy rendeződjék, de gyorsan kell cselekedni. Mindkét féllel együtt dolgozom azon, hogy folytatódjanak a tárgyalások, és elfogadható megoldást találjunk december 1-e előtt – közölte a nagykövet.

„Soros-féle politikai blöff”

Beszédes, hogy az MTI-ben előbb jött ki a teljes kormányszóvivői reakció, mint teljes alaphír a CEU-sajtótájékoztatóról. (Igaz, rövidhírben legalább a CEU-bejelentésnek sikerült beelőznie a reakciót.) Utóbbiban egyébként Kovács Zoltán úgy fogalmazott, a Közép-Európai Egyetem „ezelőtt is, ma is és véleményünk szerint a jövőben is” Magyarországon fog működni. – Az a bejelentés, hogy az egyetem az amerikai diplomák kiosztását Bécsbe költözteti, ennek a politikai blöffnek a része, a kormány pedig ilyenekre nem reagál, nem dolga ezekkel foglalkozni – jelentette ki.

Kovács Zoltán a további tárgyalásokra vonatkozó kérdésekre válaszolva azt mondta, inkább azokkal a tényekkel kellene a CEU-nak foglalkoznia, amelyeket „már ezerszer közöltek velük”. – Az egyetem pontosan ismeri a magyar szabályozást, amelyek szerint működhetne, a tényleges megfelelés helyett azonban politikai blöff a válasz – tette hozzá.

Abszurd politikai leszámolás

Az MSZP témában kiadott, MTI által is szemlézett közleményében arról írt, politikai üldöztetés az, ami a CEU-val történik, az intézmény kivonulásának pedig Magyarország, a magyar felsőoktatás lenne az egyetlen vesztese. A szocialisták felszólították a kormányt, tartsa be a saját maga által hozott törvényt és ismerje el az egyetem működésével összefüggő államközi megállapodást.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője abszurdnak és szakmaiatlannak tartja a kormány felvetéseit a CEU-val kapcsolatban. Szerinte politikai leszámolás történik az egyetem ellen. A politikus tagadta a kormány állítását, amely szerint a CEU olyan előnyöket kapott volna, amelyeket a többi magyar egyetem nem. Szerinte a magyar felsőoktatás ellen leginkább a kormány tesz a tandíj bevezetésével és a forráselvonással.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.

Címkék: tudomány, ceu