Márki-Zay Péter a CNN-nek: soha nem volt még ekkora esély legyőzni Orbánt

Márki-Zay Péter a CNN-nek: soha nem volt még ekkora esély legyőzni Orbánt

Márki-Zay Péter (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A CNN-nek adott interjút Márki-Zay Péter szerdán este. Az ellenzéki vezető a Telex tudósítása szerint arra emlékeztette a nézőket, hogy Orbán sokáig „radikális liberális volt”, aztán Putyin-ellenes és EU-párti, majd fordítva: EU-kritikus Putyin-barát jobboldali lett. Márki-Zay szerint Orbán rendszerét nem elsősorban az ideológia határozza meg, hanem a korrupció. „Egy keresztény politikus pedig soha nem fogadhatja el a korrupciót” – mondta. Orbán egy autokrata, úgy változtatja meg a választási törvényt, ahogy akarja – jegyezte meg, és Polt Péter új mandátumára utalva hozta fel, hogy a Fidesz most hosszabbította meg kilenc évre a főügyész kinevezését. Márki-Zay az itthoni kampányához hasonlóan azt hangsúlyozta, hogy Orbán hagyományos szavazóbázisát is meg kell próbálni megnyerni a választási kampányban, és az elmúlt évtizedben soha nem volt ekkor az esély megverni, mint most.

Christiane Amanpour műsorvezető rákérdezett arra is, hogy mennyire stabil a magyar ellenzéki együttműködés. „A Fidesz árulókat fog keresni az ellenzéken belül” – mondta erre a heves kampányharcokat követően győztes ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A Fidesznek az az egyértelmű célja, hogy megtörjék az ellenzéki egységet, és végtelen forrásaik is vannak a kampányra, de „az ellenzéki koalíciót együtt kell tartani”. Márki-Zay végül kiemelte, hogy az idő változik, 2019-ben már sok városban vesztett a Fidesz az önkormányzati választásokon, és most lehet bízni benne, hogy 2022-ben ez fog történni országos szinten is.

 

Címkék: Márki-Zay Péter, CNN