Csatornába engedte a szennyvizet egy Debrecenbe települt kínai cég

Csatornába engedte a szennyvizet egy Debrecenbe települt kínai cég

Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára a Halms Hungary Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. szeptember 6-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három hét késéssel, az önkormányzati választás után tette csak közzé a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az első olyan hulladékgazdálkodási bírságról szóló határozatát, amellyel egy frissen Debrecenbe települt, kínai tulajdonú autóipari céget sújtottak.

Mint arra a 24.hu felhívja a figyelmet, a 1 millió 980 ezer forintos bírságot a Halms Hungary Kft. kapta, mely az akkumulátoripari óriás, a CATL mellett épített gyárat a debreceni déli ipari parkban. A vizsgálat során kiderült, hogy a Halms telephelyéről titokban a Kisgugyori csatornába vezették a szennyezett vizet. A dokumentumból kiolvasható, hogy a büntetésről szóló döntés már május 22-én megszületett, ám a határozatot csak június 11-én hozták nyilvánosságra.

A hatóság januárban bejelentés nélküli ellenőrzést tartott a telephelyen, és a többi között azt találta, hogy a Bánki Donát utcai csapadékvíz-elvezető csatornarendszeren keresztül a környék természetes vízelvezetőjébe, a Kisgugyori csatornába „ismeretlen, fehér színű (emulziós) anyag folyt”. Megállapították, hogy a záportározóban és a Kisgugyori csatornában vízszennyezés történt, amely a Halms Hungary Kft. jogellenes tevékenységére vezethető vissza. A vízszennyezést és az ok-okozati összefüggést a mintavételi eredmények egyértelműen alátámasztották – áll a jelentésben. A 24.hu megjegyzi, hogy a kínai tulajdonú Halms az első ütemben 43 millió eurós beruházással építette fel az alkatrészüzemet, amihez a kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást adott.

Frissítés: Az ügyben később közleményt adott ki a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal „alaptalannak” nevezve a sajtóhírt. Leszögezték: a kormányhivatal a HALMS Hungary Kft-nek kiszabott bírságról szóló döntését a jogszabályi előírásoknak és az eddigi általános gyakorlatnak megfelelő módon és időben, még a jogorvoslati határidőn belül tette közzé a honlapján. – A kormányhivatal haladéktalanul intézkedett egy debreceni fémfeldolgozó cégnél felmerült környezetveszélyeztetés kapcsán a szabálytalanságok megszüntetése érdekében, és a kiszabható legmagasabb bírságot alkalmazta – szögezték le. 

Állításuk szerint a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal hulladékgazdálkodási hatósága a katasztrófavédelem jelzésére haladéktalanul, előzetes értesítés nélküli hatósági ellenőrzést tartott a HALMS Hungary Kft. telephelyén. – A kormányhivatal azonnal intézkedett, hogy a szennyezés terjedését megakadályozza, majd az előírt intézkedések betartását kétszer is ellenőrizte. A kormányhivatal hulladékgazdálkodási eljárás indított, mivel a cég szabálytalanul tárolta a tevékenysége során keletkező veszélyes hulladékokat, nem vezette a szükséges hulladékgazdálkodási nyilvántartásokat, és nem tartotta be a hulladék gyűjtőhelyekre vonatkozó előírásokat sem. A környezetveszélyeztetést okozó jogsértés miatt a kormányhivatal a lehető legmagasabb bírságot szabta ki. A kormányhivatal a jövőben is rendszeresen ellenőrzi a kft. tevékenységét. Az ügyben katasztrófavédelem vízügyi hatósága is eljárást indított – tették hozzá. Közleményüket azzal zárták, ezért visszautasítják „a sajtóban megjelent valótlan állításokat, amelyek célja nem lehetett más, mint a hatóságba vetett közbizalom megingatása, és társadalmi feszültségek generálása”.