A DK a pedagógusok életpályamodelljéről szóló javaslat visszavonására szólított fel

A DK a pedagógusok életpályamodelljéről szóló javaslat visszavonására szólított fel

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvényjavaslat visszavonására szólítottak fel a Demokratikus Koalíció képviselői szombaton, online sajtótájékoztatón. A péntekről szombat reggelbe áthúzódó parlamenti vita alatt felvett, de csak annak lezárása után levetített felvételen Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, mindent elkövettek, hogy ismertessék a pedagógusok és az oktatással foglalkozó szakemberek érveit, képviseljék a szülők és diákok érdekeit. Hozzátette, a vita folyamán 11 DK-s képviselő 28 hozzászólást tett, hozzászólásaik összesített ideje megközelítette a négy órát. A politikus úgy foglalta össze véleményét, hogy a javaslat kizárólag az oktatás ellenőrzését, a pedagógusok kontrollját és „rabszolgasorba taszítását” szolgálja.

Barkóczi Balázs, a DK szóvivője, aki az indítványt folyamatosan „bosszútörvénynek” nevezte, kijelentette, hogy a javaslatot nem puszta ellenzékiségből utasítják el, hanem azért, mert az nem szolgálja a magyar közoktatás megújítását. Már 16 ezer pedagógus és 14 ezer, a nevelési-oktatási munkát közvetlenül segítő munkatárs hiányzik a rendszerből, a pedagógusfizetések elértéktelenednek, a kormány pedig „hazug módon Brüsszelre mutogat” – fogalmazott a képviselő. A DK a vitában elmondta, hogy mi a baj a pedagógusok áthelyezésével, mi a baj a meghosszabbított felmentési idővel, mi a baj azzal, hogy jogosultságokat vesznek át tőlük, amit a „politikai komisszárként” működő tankerületvezetőknek adnak ki – sorolta problémáikat a képviselő.

Barkóczi Balázs összegzésként kijelentette, hogy a törvényjavaslat nem szolgálja sem a tanárok, sem a diákok, sem a szülők érdekeit, ezért a DK szerint azt vissza kell vonni és érdemi párbeszédet kell kezdeményezni a közoktatás megújításáról.

(MTI)