A DK Brüsszelig megy a minisztériumi dolgozókat érintő büntetőüggyel

A DK Brüsszelig megy a minisztériumi dolgozókat érintő büntetőüggyel

Rónai Sándor (Forrás: Rónai Sándor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalánál (OLAF) tett bejelentést a Demokratikus Koalíció képviselője a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség egyes dolgozóit érintő visszaélések ügyében – a párt ezt szombaton délelőtt közölte.

Mint az már korábban kiderült, a Központi Nyomozó Főügyészség április végén több minisztériumi tisztségviselőre is lecsapott egy hivatali vesztegetés és más bűncselekmények, köztük pályázati visszaélések gyanúja miatt indult nyomozásban. A Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség egyes dolgozói érintettek a botrányban, amelyben tízmilliárd forint uniós és állami forrásokból származó támogatást szerezhettek meg korrupciós bűncselekményekkel. A legutóbbi – pénteki – hír, hogy a nyomozást végző főügyészség 20 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, akik közül 12 személy gazdálkodó szervezet képviselője, 7 pedig jelenlegi vagy volt minisztériumi tisztviselő. Már korábban kiderült az is, hogy a nyomozás közben lefoglalt pénzből 190 millió forintot egyetlen kormánytanácsosnál találták, aki a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztériumban, a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárságán dolgozott.

Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője elképesztőnek nevezte, hogy „ma Magyarországon, az uniós csatlakozás 18. évfordulóján ott tartunk, hogy hivatali szobák mélyén tűnhetnek el azok a pénzek, amelyek az Európai Unióból az országnak, a magyar embereknek érkeznek, amelyekből kórházakat, iskolákat, utakat lehetne fejleszteni, épületeket felújítani, vagy játszótereket építeni”. Ezért fordult az OLAF-hoz, hiszen indoklása szerint „nem lehetünk az az ország, ahol ezeket a pénzeket vagy ellopják, vagy stadion gyepfűtésre költik”. 

Címkék: OLAF, Rónai Sándor