A fakivágást megkönnyítő rendelet ellen tüntettek az MTA székháza előtt

A fakivágást megkönnyítő rendelet ellen tüntettek az MTA székháza előtt

Tüntetés a favágási rendelet ellen (olvasónk felvétele)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hazai zöld szervezetek közös tüntetést hirdettek a kormány fakitermelést megkönnyítő rendelete ellen a Magyar Tudományos Akadémia székháza elé. A téren mintegy ezerember lehetett, sokan gyerekkel, biciklivel érkeztek. Több kutyát is látni lehetett. Videónk a helyszínről:

A tűzifarendelet elleni szerdai tüntetésre videóüzenetet küldött a világ egyik legismertebb etológusa, Jane Goodall. A 444.hu által is szemlézett felvételen Goodall arról beszél, mennyire megdöbbentette az új szabályozás, és milyen fontos szerepük van az erdőknek a klímaváltozással folytatott harcban, illetve a hőmérséklet és a csapadék szabályozásában. „Az erdőben békére és gyógyulásra lelhetünk. A gyerekeitek jövője érdekében arra kérlek benneteket, hogy tegyetek meg mindent értékes erdeitek védelmében” – üzeni az etológus.

A szerdai tüntetés este hat órakor kezdődött a fővárosi Széchenyi téren. Az eseményt civilek szervezik, többek közt a Jane Goodall Intézet, a Greenpeace, a 10 millió Fa Alapítvány, a Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Rodics Katalin a Greenpeace szakértője szót ejtett arról, hogy Nagy István mezőgazdasági miniszter megtiltotta kedden, hogy a védett erdőkben tarvágást hajtsanak végre. Ez a szakértő szerint azonban csak kommunikációs fogás, az erdők továbbra is veszélyben vannak.

A tüntetés a szervezők szándéka szerint mentes volt a pártpolitikától, és nem is lehetett pártjelvényeket látni, de az LMP vezetői jelezték, hogy ott lesznek a demonstráción.

Olvasónk képei a helyszínről:


Tudósítónk képei a tüntetés elejéről, amikor fának öltözött gólyalábasok táncoltak:

Különböző természetvédő szervezetek képviselői beszéltek a színpadon. Egyikük felolvasta az erdő fohászát, egy másik felszólaló pedig a fák hasznosságát illusztrálandó arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy az augusztusi hőségben is a Széchenyi tér fái alatt keresnek árnyékos menedéket.

A tömeg időnként azt skandálta, hogy „Ne bántsd az erdőt, ne bántsd a fát”.

Munkatársunk újabb fotói:

Címkék: tüntetés, fakivágás