A Hableány kiemelése képekben

A Hableány kiemelése képekben

(Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hajnali ötkor kezdődött kedden a Hableány kiemelése, körülbelül délután fél kettőre sikerült átemelni arra az uszályra, ami aztán a csepeli kikötőbe szállította. A hetvenéves hajótest bal hátsó oldalán durvábban megsérült, mint várták, így a meglévő négy mellé délelőtt újabb kötélzetet feszítettek a szakemberek a roncs alá.

A kabinba már a reggeli órákban bejutottak a búvárok, embert próbáló munkával négy áldozatot hoztak ki. Elsőként a hajó magyar kapitányát. A kiemelés részleteit elolvashatja ITT.

A műveletet a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezényelte, ezúttal felengedték a Margit hídra a tudósítókat, vizet is osztottak nekik a nyári melegben. A Hableányt a Clark Ádám emelődaruval hozták a felszínre, a hajót két uszály fogta közre. A művelet idején a helyszínre látogatott Pintér Sándor belügyminiszter, akit Hajdu János, a TEK főigazgatója, a bevetés parancsnoka tájékoztatott a munkálatokról.