A halálbüntetés visszaállításáról faggatja követőit Jakab Péter

A halálbüntetés visszaállításáról faggatja követőit Jakab Péter

Jakab Péter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A halálbüntetésről kérdezi követőit a Facebook oldalán Jakab Péter. A Jobbikból kivált és a Nép Pártján Mozgalmat megalakító politikus egészen pontosan azt a kérdést tette fel: „Szerinted indokolt a halálbüntetés visszaállítása?”. Szavazást is indított az ügyben, de a saját álláspontját, illetve azt, hogy miért kérdezi ezt, már nem osztotta meg.

Magyarországon a halálbüntetést 1990-ben törölték el és az Európai Unióban nem is lehetséges a visszaállítása. Ennek ellenére rendre felmerül a téma, általában egy-egy súlyos, komoly közfelháborodást kiváltó gyilkosság kapcsán.

A hazai pártok közül a Mi Hazánk az egyetlen, amely nyíltan kiáll mellette. A legutóbbi országgyűlési választásra készült Virradat elnevezésű programjukban azt írják, hogy a „megnevelhetetlen”, többszörös visszaeső gyilkosok számára visszaállítanánk a halálbüntetést. Annak ugyanis szerintük elrettentő hatása van. Azzal is érvelnek, hogy a halálbüntetés eltörlésével „azt üzenjük a társadalomnak, hogy a gyilkos élete értékesebb, mint az áldozaté”.

Beszélt már az ügyről Orbán Viktor is, mégpedig 2015-ben egy rádióinterjújában. Ott nem konkrétan a halálbüntetés visszaállítása mellett érvelt, hanem amellett, hogy a döntés erről a büntetési formáról kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe. – Ki akarunk alakítani egy európai közvéleményt, amely hajlik arra, hogy a halálbüntetés bevezetése vagy be nem vezetése kerüljön vissza nemzetállami jogkörbe. (...) Semmi okunk arra, hogy erről a kérdésről ugyanúgy gondolkodjon egyik vagy másik ország – fogalmazott az MTI akkori beszámolója szerint. Arra a kérdésre, hogy ő halálbüntetés-párti-e, Orbán Viktor azt válaszolta: „én az élet pártján vagyok”. Mint fogalmazott, onnan nézi a kérdést, mire van szükség a törvénytisztelő emberek megvédéséhez. – Ha mi meg tudjuk őket védeni halálbüntetés bevezetése nélkül, akkor védjük meg őket úgy, ha azonban másképp nem megy, akkor be kell vezetni – fogalmazott. Az Európai Parlament nem sokkal később állást foglalt a kérdésben, és elítélte a miniszterelnök szavait, megállapítva, hogy a halálbüntetés visszaállítása ellentétes az EU szerződéseivel.