A hasonló átoltottságú országok közül csak Lettországban rosszabbak a halálozási adatok, mint Magyarországon

A hasonló átoltottságú országok közül csak Lettországban rosszabbak a halálozási adatok, mint Magyarországon

A Dél-pesti Centrumkórház egyik dolgozója megkapja a koronavírus elleni oltóanyagot 2020. december 27-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Guardian által közölt grafikon tanúsága szerint egyértelmű a negatív összefüggés az európai országok lakosságszámra vonatkoztatott halálozási adatai és az átoltottság szintje között. Magyarul, ahol többen vannak beoltva, ott népességarányosan kevesebben halnak meg. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy az oltások működnek, és a negyedik hullámot az oltatlanok tüzelik.

A grafikon függőleges tengelyén az egymillió emberre vonatkoztatott napi halálozás hétnapos mozgóátlagát ábrázolják (november 16-i érték szerint), a vízszintes tengelyen pedig a teljesen beoltott népesség százalékát.

Amint látható, a Magyarországnál magasabb népességarányos halálozást Lettország kivételével csak nálunk alacsonyabb átoltottságú országok produkálnak. Sőt, számos, nálunk alacsonyabb átoltottságú országban (például Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Lengyelországban) ennek ellenére alacsonyabb a halálozás, mint nálunk.

A halálozást nyilván számos körülmény befolyásolja, amelyek hatását ezekből az adatokból nem lehet elkülöníteni. Biztosan hatnak rá az egyéb korlátozóintézkedések (a maszkviselés, a távolságtartás, a tömegrendezvények szabályozása), illetve a Magyarországon gyakorlatilag nem létező kontaktuskövetés. Emellett korántsem mindegy, hogy az elhunyt beteget mikor oltották be és milyen vakcinával (Magyarországon erre vonatkozóan sem lehet tudni semmit).

Az már nyilvánvaló, hogy még a legjobb mRNS-vakcinák hatásossága is jelentősen csökken fél év után, így szükséges az ismétlőoltás. De a halálozást természetesen befolyásolja a lakosság általános egészségügyi állapota, illetve az egészségügyi ellátórendszer képességei is.

Címkék: koronavírus