A Jobbik szerint a Fidesz fegyverként használhatja a vízkészletünket

A Jobbik szerint a Fidesz fegyverként használhatja a vízkészletünket

Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője (Fotó: Bencze János Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Adva van egy hatalmas vízgyűjtő területekkel rendelkező, nagy vízhozamú folyó az országod területén. Mihez kezdesz vele?” Tette fel a kérdést az élet Magyarország és a szomszédos országai vezetőinek. A környező országok kivétel nélkül azt válaszolták, hogy „duzzasztóműveket építek rá, hogy megfogjam és visszatartsam a vizét”. Nálunk viszont valami furcsa és megmagyarázhatatlan okból nem ez a válasz született. Ezzel a példabeszéddel kezdi Facebook-posztját Bencze János, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki attól tart, hogy a Fidesz politikai fegyverként fogja használni az ország vízkészletét. 

Mint írja, a szakemberek legalább két évtizede tudják, hogy baj van. Mégsem tettünk meg mindent az elmúlt időszakban a vízvisszatartásért. Miért? Azt figyelembevéve pedig, hogy a Fidesz szakemberei mindent patikamérlegen számolnak, ami véletlennek vagy trehányságnak tűnik, az sem az. Nincs ez másként a vízgazdálkodással sem.

A képviselő szerint a Fidesz politikusai hatalomra kerülésük után az állami földbérletek „újraosztásával” gyakorlatilag kivégezték és tönkretették a legtöbb állattartó kis- és középgazdálkodót. A földvásárlási törvénnyel pedig ellehetetlenítették azokat, akik hektárról hektárra kuporgatták össze a pénzüket. „Őket a tőkeerős NER oligarchák könnyűszerrel és röhögve licitálták túl. A támogatások haveri kézbe juttatásával lényegében ellehetetlenítettek mindenkit, aki nem a saját üzleti köreikhez tartozik. Nekik kedvez továbbá a magas élőmunkaigényű mezőgazdasági ágazatoknál fellépő munkaerőhiány is, hiszen rosszabb esetben bérlemény, jobb esetben tulajdon formájában jutnak további földterületekhez” – állítja Bencze János.

A képviselő a posztjában kifejti, hogy mitől tart. Mint írja: „A mostani aszályba belerokkanó gazdák előtt is alapvetően két út áll: vagy eladósodnak (ugye ismerős 1945 előttről?) vagy megszabadulnak a földtől. Aki pedig foggal-körömmel ragaszkodik minden négyzetméternyi földjéhez, ellene be fogják vetni a vizet mint fegyvert.

Hogy ez pontosan mit is jelent? Ismerve a Fidesz gondolkodását, a recept a következő lesz: az öntözővizet stratégiai fontosságúvá fogják nyilvánítani, majd kijelölik azokat a nemzetstratégiailag kiemelt mezőgazdasági területeket, amik elsőbbséget fognak élvezni a vízhez jutásban. A lista végén szereplőknek pedig, akik a tervek szerint csak tíz év múlva jutnának öntözővízhez, csupán egy választásuk marad: megszabadulnak a földjeiktől.

Így lehet az életadó és nélkülözhetetlen vízből fegyvert csinálni, amit a Fidesz kénye-kedve szerint tud majd bevetni bárki ellen, akivel szemben az érdekei megkívánják. A legrémisztőbb pedig, hogy a fenti gondolathoz a kormánynak minden eszköz a rendelkezésére áll, hogy a tervét pillanatok alatt véghez vigye.”