A Johnson & Johnson vakcinája csak 66 százalékos hatásfokú

A Johnson & Johnson vakcinája csak 66 százalékos hatásfokú

Egy lakó megkapja a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját az ürömi Platán Idõsek Otthonában 2021. január 16-án (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A pénteki bejelentés szerint a globális fázis-3-as klinikai vizsgálatban a Johnson&Johnson gyógyszergyár koronavírus-vakcinája a megbetegedések 66 százalékát előzte meg. Ha csak a súlyos megbetegedések megelőzését vizsgálták, ott 85 százalékos volt a hatásfok.

Ez jelentősen elmaradt a már a piacon lévő, bizonyítottan hatásos és átlátható módon tesztelt vakcináktól, a Pfizer/BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagaitól, írja CNN. Ennek ellenére a J&J vakcinájának is lehet piaca, hiszen a súlyos megbetegedést 85 százalékban kivédi, így Anthony Fauci, az amerikai Allergia- és Fertőzőbetegségkutató Intézet igazgatója szerint leveheti a terhet az egészségügyi ellátórendszer válláról.

A tesztben az egy dózisú vakcina beadása után egy hónappal vizsgálták meg, hogy az oltottak milyen arányban betegszenek meg a nem oltottakhoz képest. Ez az arány országról-országra változott: 72% az Egyesült Államokban, 66% Latin-Amerikában, 57% Dél-Afrikában. Utóbbi országban a tesztalanyok megbetegedéseinek 95 százalékát az új mutáns okozta, ami amellett, hogy gyorsabban terjed, bizonyos mértékben az immunvédekezést is kicselezi. Úgy tűnik, hogy ez a variáns ellen e vakcina nem olyan hatékony.

Úgy tűnik, az immunitás az idő múltával tovább nő, 49 nap elteltével már nem fordult elő súlyos megbetegedés az oltott csoportban. Kórházba kizárólag a placebót kapott csoportból kerültek, és kizárólag közülük haltak meg néhányan.