A kisbabák RSV-fertőzése járványossá vált az utóbbi időszakban

A kisbabák RSV-fertőzése járványossá vált az utóbbi időszakban

Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint az RSV (légzőszervi szincitiális vírus) okozta megbetegedések száma, amely főként a kisgyermekeket veszélyezteti, meredeken emelkedik az elmúlt időszakban. Az SE klinikáin kezelt RSV-fertőzött gyerekek száma nyolc-tízszeresére ugrott.

Az RSV nem koronavírus. Már régóta ismert, cseppfertőzéssel terjed, és évtizedek óta nem okozott ekkora járványt, mint most. A kétévesnél fiatalabb fertőzött gyerekeknél gyakran súlyos szövődmények, például tüdőgyulladás alakulnak ki, ami sokszor kórházi kezelést tesz szükségessé.

Az SE I. sz. gyermekklinikáján idén szokatlanul korán, már október elején sok gyermeket kellett kezelni RSV-fertőzéssel, noha általában a játvány a téli hónapokra koncentrálódik. A vírus lappangási ideje 4-5 nap, és a fertőzöttek ez időszakban is terjeszthetik a vírust. Az idősebb gyerekeknél és felnőtteknél az RSV sima náthavírusként működik, vagyis nem okoz komoly problémát.

A felsőlégúti tünetekkel akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlelünk a kisgyerekeknél. A kora-, vagy újszülöttek esetében a táplálási nehezítettség is fontos figyelmeztető jel lehet a kiszáradás veszélye miatt. Kórházi ápolást azok a gyermekek igényelnek, akiknél kialakult a kislégutak súlyos gyulladása és oxigénterápiára, vagy a kiszáradás miatt infúziós kezelésre, esetleg megfigyelésre szorulnak – írják a közleményben.

Az RSV ellen nincs gyógyszer vagy védőoltás, a megelőzés az egyetlen mód a járvány korlátozására.

Címkék: vírus, rsv