A kórházak is megérzik a hajléktalanrendeletet

A kórházak is megérzik a hajléktalanrendeletet

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash/Zygimantas Dukauskas)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Számos fővárosi kórháznak is igen nagy plusz terhet okoz a köznyelvben csak hajléktalanrendeletként nevezett szabályozás – erről beszélt a Magyar Hangnak több egészségügyi dolgozó is. A lassan már egy hónapja életbe lépett előírások alapján ugyanis a fedél nélkül élőknek a rendőri intézkedéskor megvan az a lehetőségük is, hogy a hajléktalanszálló, illetve a fogda helyett a kórházat válasszák, amennyiben van bármilyen egészségügyi problémájuk.

Több budapesti kórházban dolgozó szakember is arról tájékoztatta lapunkat, hogy az elmúlt hetekben igencsak megnőtt a beérkező hajléktalanok száma. (Forrásaink nevüket, de még az intézmény nevét sem merték vállalni, állásukat féltve.) Azt pedig nehéz tagadni, hogy az ellátásuk sokszor lényegesen nehezebb a többi betegénél. Az elmondottak szerint többen eleve ittasan kerülnek be a kórházba, így pedig az is kihívás, hogy megfürdessék, vagy a fürdésre rávegyék őket. Az általában igen elhanyagolt állapotban lévő emberek tisztaságáért egyébként nagyjából ennyit tudnak tenni a kórházi dolgozók, a hajukat, vagy éppen a szakállukat már csak a beleegyezésükkel vághatják le. A fürdés ellenére egyébként sokszor továbbra is rendkívül kellemetlen szagot érezni körülöttük, ami leginkább a különféle, sok esetben fertőző bőrbetegségekből adódik.

További probléma a beszámolók alapján, hogy sokan közülük egyáltalán nem együttműködőek. Ezt csak fokozza, hogy az alkoholfüggőségben szenvedők néhány nap megvonás után egyre inkább agresszívek lesznek, márpedig egy bőrgyógyászati vagy belgyógyászati osztályon nem feltétlenül erre vannak felkészülve a nővérek és orvosok. Előfordult olyan is, hogy egy férfi egyszerűen rágyújtott a kórteremben, teljesen figyelmen kívül hagyva a tiltásokat.

Eltűnnek a szem elől a hajléktalanok, ebből még nagy baj lehet - Magyar Hang

Ügyvédek, társadalomtudósok és orvosok is tiltakoznak. Az eljárások felfüggesztése mellett szakmai párbeszédet szorgalmaznak a hajléktalanság visszaszorítása érdekében.

Mindezeket csak tetézik az egészségügyi kockázatok, amelyek szintén a többi kórházi beteget veszélyeztethetik. Sok bekerülő hajléktalan tetvekkel, de van, aki rühhel küzd. Ilyen esetben az elkülönítés lenne a megoldás – feltéve, ha ezt meg tudnánk oldani a kórházak.

A lapunk által megismert információkkal sokszor egybehangzó tapasztalatokról számolt be a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is. Soós Adrianna a Magyar Hangnak azt mondta, teljes körű felmérést nem végeztek a kórházakban, de volt olyan intézmény, ahol a hajléktalanrendelet bevezetését követő első héten háromszorosára nőtt a bekerült hajléktalan emberek száma. Azóta egyébként ez a szám már inkább csökkenő tendenciát mutat.

A szakember szerint a problémát ilyenkor az okozza, hogy az ellátórendszer egyébként is túlterhelt, közismerten kevés az ápolónő és az orvos is. Ráadásul a sokszor elhanyagolt állapotban lévő betegekkel való foglalkozás nyilvánvalóan többletterhet jelent az ott dolgozók számára. Emellett a hajléktalanságban élők éppen az életvitelük és életmódjuk miatt akár veszélyt is jelenthetnek a többi betegre, hiszen olyan fertőzésekkel kerülnek be például a tartós ápolási osztályokra, bőrbetegségekkel, kórokozókkal, netán férgekkel, amelyek az ott lévőket is érinthetik.

Soós Adrianna ugyanakkor azt nem tartja normálisnak, ha egy embernek télen életvitelszerűen az utcán kell élnie, tehát mindenképpen tartós megoldást kell találni a problémára.

Van megoldás a hajléktalanság problémájára? Itt a Flaszter 11. adása - Magyar Hang

Műsorvezető: Dévényi István. Vendégek: Hegedűs Szabolcs, az N1TV műsorvezetője, a Lánchíd Rádió utolsó főszerkesztő-helyettese és Hajdú Péter, a Magyar Hang gazdasági újságírója.

Lapunknak többen is elmondták, hogy hajléktalanok eddig is bekerültek az ellátórendszerbe, főként az őszi, téli hónapokban a hideg beköszöntével és a járványos betegségek megjelenésével, csak sokkal kevésbé szervezetten és nagy számban, mint az elmúlt hetekben. Az kétségtelen, hogy a legtöbben valóban egészségügyi ellátásra szorulnak, ráadásul sokkal rosszabb helyzetet eredményezne, ha fertőző betegséggel egy hajléktalanszállón lennének, megbetegítve ezzel rengeteg másik társukat is. Ám azt sem lehet tagadni, hogy a kórházban komoly erőfeszítésre van sokszor szükség a helyzet kezeléséhez

Eközben már több mint háromezren aláírták azt az online petíciót, amely az ügyvédek tiltakozása a hajléktalanság krimianalizálása ellen címet viseli. A kezdeményező Ésik Sándor úgy véli, „sem a rendőrség, sem a büntető igazságszolgáltatás nem arra való, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszer, a bajba jutott embereket segítő állami és önkéntes szervezetek munkáját”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 26. számában jelent meg, 2018. november 9-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 26. számban? Itt megnézheti!