A kormány Brüsszelnek engedve hajlandónak tűnik a pedagógusbér-emelés előrehozatalára – 2026-ra

A kormány Brüsszelnek engedve hajlandónak tűnik a pedagógusbér-emelés előrehozatalára – 2026-ra

A Budapest IX. Kerületi Molnár Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tiltakozó tanárainak csoportképe. Fotó: a tiltakozó tanárok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korábban 2028-ra vállalta volna a kormány, hogy a magyar pedagógusbéreket a diplomás átlagbér 80 százalékára emeli, de a Szabad Európa információi szerint most vállalják, hogy ezt egészen 2026-ig előrehozzák. Úgy tűnik, hogy az egyre jobban elszabaduló infláció, a forint mértékadó valutákkal szembeni zuhanása, illetve az energiaválság hatására a kormány alábbadott a Brüsszellel szembeni szabadságharcból.

Az OECD-tag országok közül Magyarországon a legalacsonyabbak a pedagógusbérek, írja a HVG, és ezt az Európai Bizottság szóvá is tette. Vagyis Brüsszelnek megint sikerült ráerőletni az akaratát a magyar kormányra, és ennek az az eredménye, hogy utóbbi kénytelen lesz (ha betartja az ígéretét, ameddig még sok víz lefolyik a Dunán) két évvel korábban megemelni a pedagógusok fizetését.

Mint ismeretes, a sok egyéb szempontból is megalázó és jogfosztó körülmények mellett a kibírhatatlanul alacsony fizetések voltak az utóbbi időszak ismétlődő tanártiltakozásai fő mozgatórugói.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.