Koncz Zsófia elismerte, nem teljesítette az iváncsai akkugyár a zajvédelmi követelményeket

Koncz Zsófia elismerte, nem teljesítette az iváncsai akkugyár a zajvédelmi követelményeket

Gyárváros Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fejér megyei Iváncsán felépült akkumulátorgyár sajtóhírek szerint kifogásolható módon megindult tesztüzemével kapcsolatban tett fel írásbeli kérdéseket Keresztes László Lóránt (LMP) Lantos Csaba energiaügyi miniszternek. Az ellenzéki képviselő a témában megjelent híreket idézve azt írta, november 6-án megindult a tesztüzem az SK Innovation Iváncsán található akkumulátorgyárában úgy, csak a csarnok készült el, de sem a közúti kapcsolat, sem az iparvágány nem áll rendelkezésre, valamint a véderdő sem.

A település polgármestere többször jelezte, hogy korábban a határértéken felüli zajszennyezés volt tapasztalható. Erre válaszul a cég azt ígérte, hogy zajvédelem kiépítésével orvosolják a problémát, ez azonban a lakosság beszámolói alapján nem történt meg. – Lehetséges, hogy Magyarországon határérték feletti értékekkel működő üzem zavartalanul üzemelhet, akár csak tesztüzemben is? Miniszter úr meglátása szerint ez összhangban van a kormány azon ígéretével, miszerint a hazánkban működő akkumulátorgyárakra a legszigorúbb előírások vonatkoznak? Milyen gyakorisággal végeznek méréseket az illetékes hatóságok? Milyen szankciókkal sújtják a céget amennyiben határértéket meghaladó zajszennyezést mérnek? – egyebek között ezeket kérdezte Keresztes.

A miniszter nevében Koncz Zsófia energiaügyi államtitkár reagált. Mint kifejtette, a kormány minden beruházótól elvárja, hogy a tevékenységére vonatkozó környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályokat betartsák. – A környezetvédelmi hatóság több alkalommal helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálta a telephely zajkibocsátását és a zajcsökkentő intézkedések meglétét, ezt követően zajbírságot szabott ki és korlátozta az üzem működését. A helyszíni ellenőrzés megállapította, hogy a korlátozásban foglaltaknak eleget tettek – közölte Koncz, hozzátéve: a hatóság előírta, hogy a követelmények teljesítését mérési jegyzőkönyvekkel kell igazolnia az üzemnek. Válaszát azzal zárta, hogy arra kérte Keresztest, a zöldenergiával kapcsolatos ügyekben ne támadja a kormány törekvéseit.