A kormány még nem fizetett, a BKK már folyószámlahitelből működik

A kormány még nem fizetett, a BKK már folyószámlahitelből működik

Fővárosi tömegközlekedés (Forrás: Budapesti Közlekedési Központ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A BKV-nak még vannak tartalékai, de a BKK kényszerűségből folyószámlahitelből működik – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Spirit FM Aktuál című műsorában, amit az Atv.hu szemlézett.

A főpolgármester-helyettes a műsorban felhívta a figyelmet, hogy ez a helyzet azért állt elő, mert a kormány nem fizette ki azt a részletet, amit egy, a fővárossal korábban megkötött szerződés értelmében a tömegközlekedés támogatására megígért. Ilyen értelemben a kormány bliccel – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy a szaktárca szerint a BKV 12 milliárdja ügyében a rendezés felelőssége Karácsony Gergely főpolgármestert terheli, Kiss Ambrus azt válaszolta: ez a két ügy nem összekapcsolható.

Továbbra is lehetőségként, opcionálisan, úgymond az asztalon van az a lehetőség, hogy valamilyen szinten, akár részlegesen leáll a BKV, de eddig nem szeretnének eljutni. Bíznak abban, hogy észérvekkel meggyőzhető a kormány – tette hozzá.

Közben a Népszava úgy értesült, hogy Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója a cég keddi igazgatósági ülésén azt mondta, hogy ha nem kapnak ezzel ellentétes városvezetői utasítást, akkor működtetni fogják a közösségi közlekedést. A helyettese pedig úgy fogalmazott: ha elfogy a pénz, akkor legfeljebb sorba állítják a beszállítókat.

A hét elején merült fel, hogy a költségvetési törvényben is szereplő 12 milliárdos állami hozzájárulás kormányzati visszatartása miatt a városvezetés időszakosan korlátozhatja a közösségi közlekedést Budapest egész területén.

Elsőként Gulyás Gergely kancelláriaminiszter dobta be az agglomerációs járatok tavaly lejárt szerződését indoknak, hogy miért nem fizet a kormány, de a főváros rögtön jelezte: azóta is fizetik a korábbi képlet alapján számított havi több mint félmilliárd forintos hozzájárulást a HÉV-ek és a Volánbuszok működtetéséhez. Ezek után az Innovációs és Technológia Minisztérium tegnap már azt közölte: „A kifizetés feltétele az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásáról szóló megállapodás aláírása”. Erre viszont így reagált Karácsony Gergely: „Az én aláírásom biztosan nem feltétele annak, hogy a kormány kifizesse a budapesti közlekedésnek járó 12 milliárd forintot. A dokumentumon ugyanis Orbán Viktor és Áder János aláírása szerepel, hiszen erre a költségvetési törvényben vállalt kötelezettséget a kormány”.