Karácsony: Orbán Viktor minden számára elérhető módon megpróbálja ellehetetleníteni Budapestet

Karácsony: Orbán Viktor minden számára elérhető módon megpróbálja ellehetetleníteni Budapestet

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely a 2021. január elsejei videójában (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Miközben a kormány visszatartja a BKK-nak járó 12 milliárd forintos normatív támogatást, veszélyeztetve ezzel a budapesti közlekedési cégeket, politikai furkósbotnak használja a Közbeszerzési Döntőbizottságot”– így kommentálta a Facebookon Karácsony Gergely a Közbeszerzési Bizottság döntését, miszerint 150 millió forintra büntette a BKV-t a frankfurti villamosok beszerzése miatt.

Mint írja, a vásárlás teljesen jogszerű volt, „a Közbeszerzési Döntőbizottság a „van-e izzókészlet” érveléssel hozta meg a határozatát”. – Biztos hasonló szigort alkalmaznak Mészáros Lőrinc cégeinek állami tenderein is – tette hozzá a főpolgármester epésen.

Mint írta, a BKV járműállománya rendkívül elöregedett, és az alacsonypadlós, klimatizálható frankfurti villamosok a veterán Ganz csuklós járműveket váltanák. Erre kapott nagyon kedvező ajánlatot idén Budapest testvérvárosától, Frankfurttól.

Eközben hiába van a Fővárosnak érvényes opciós szerződése közel 50 új CAF villamos lehívására, a kormány, mint minden kedvezményes hitelfelvételünket, ezt is blokkolja – magyarázta.

– A mostani bírság is azt mutatja, hogy Orbán Viktor minden számára elérhető módon megpróbálja ellehetetleníteni Budapestet. Elvonja az önkormányzatok egyetlen bevételi forrását, az iparűzési adót, visszatartja a költségvetési törvény szerint járó éves 12 milliárd forintos közösségi közlekedési normatívát, 10 milliárdról közel négyszeresére, 35 milliárd forintra növeli a Fővárosra kivetett szolidaritási hozzájárulást, blokkolja a közlekedési cégek kedvezményes hitelfelvételét, és a saját forrásból beszerzett frankfurti villamosok ügyében is ráereszti a Közbeszerzési Döntőbizottságot a BKV-ra – sorolta a politikus.

„Az ország csak a fővárosával együtt tud fejlődni, azt a kormányt pedig, amely gátolja Budapest fejlődését, a választók büntetik meg” – zárta posztját Karácsony.