„A kormány menekül az elszámoltatás elől” – Közösen tiltakozik az ellenzék a vétó ellen

„A kormány menekül az elszámoltatás elől” – Közösen tiltakozik az ellenzék a vétó ellen

A parlamenti ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatója a magyar kormány uniós költségvetés ellen emelt vétója kapcsán 2020 december 7-én. A képen: Schmuck Erzsébet, az LMP elnökségi tagja, Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és Jakab Péter, a Jobbik elnöke.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlamenti ellenzéki pártok, az MSZP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP politkusai közös sajtótájékoztatón ítélték el az uniós költsévetés ellen emelt vétót, amely a pártok szerint nem szolgálja Magyarország érdekét, mert ezzel válságkezelésre szolgáló forrásoktól esik el az ország.

Az MSZP, a DK, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP politkusai szólaltak fel az EU-csúcs előtt tartott hétfői sajtótájékoztatón a magyar kormány költségvetési vétója ellen.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke és parlamenti frakcióvezetője arról beszélt: sem genderre, sem migrációra nincs utalás a jogállamisági kritériumokban, ahogy a kormányfő állítja, ellenben minden magyar családot (négy családtaggal számolva) egymillió forinttól foszt meg ezzel a kormány, miközben devizahitelt vesz fel az ország, amely 400 ezer forint adósságot ró minden magyar állampolgárra. 

Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint a kormány EU-politikája a felperzselt föld taktikája: a kormány menekül az elszámoltatás elől, erről szól az uniós vétó, vélte Jakab, aki szerint az uniós mentőcsomagra szükség van, hogy kivezessék a válságból az országot. Jakab Péter arra is kitért: szerinte Orbán Viktor elkezdte felkészíteni az országok az unióból való kilépésre, pénteki szokásos rádióinterjújában is azt mondta, hogy könnyebb egy országot az unión kívül kormányozni, mint az unión belül. Ebből Jakab szerint viszont keleti rezsim lesz, nem nyugati jólét.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szerint szégyenletesek Demeter Szilárd, Deutsch Tamás szavai és a brüsszeli botrány, amely a kormánypártok álszent politikáját mutatta be. Szégyelnletes szerinte a vétó is, mert nem szól semmi másról, mint Orbán Viktor és családi-baráti körének anyagi biztonságáról, arról, hogy semmi ne veszélyeztesse az uniós pénzek ellopását. 2022-ben ettől a szégyentől meg fogjuk szabadítani Magyarországot, ezért állít az ellenzék közös jelölteket, mondta Tóth. 

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és frakcióvezető-helyettese szerint a kormány Brüsszelben indított háborújának csak vesztesei lesznek, és szükség lenne az uniós forrásokra, emellett a költségvetés összefügg a gazdaság zöld újjáépítésével, az erre szánt forrásokra is szükség van. Hozzátette: már felszólították Orbán Viktor, hogy még az EU-tanácsülés előtt vonja vissza a vétót.

Varju László, a DK alelnöke és országgyűlési képviselője szerint is komoly károkat okoz a vétó, az árát a magyarok fogják megfizetni. Orbán Viktor ahhoz gyenge szerinte, hogy Európának ártson a vétóval, a magyar családoknak és vállalkozóknak viszont árt vele. Ehelyett a Demokratikus Koalíció európai válságkezelést követel elmondása szerint, és azt, hogy a kormány álljon el a vétótól, ne tartsa túszként maga elé Magyarországot.

Kérdésekre az újságíróknak nem volt lehetősége, az esemény a pártok tájékoztatói után véget is ért.