A kormány nem büszkélkedett vele, de megállapodtak Norvégiával a civileknek járó támogatásokról

A kormány nem büszkélkedett vele, de megállapodtak Norvégiával a civileknek járó támogatásokról

Forrás: Norvégia Budapesti Nagykövetsége/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Norvégia ma új együttműködési megállapodásokat írt alá Magyarországgal az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Norvég Alapok felhasználásáról. A támogatási összeg 214,6 millió euró – írta Facebook-oldalán a skandináv ország budapesti nagykövetsége. Emlékeztettek rá, hogy Magyarország az EGT és Norvég Alapok harmadik legnagyobb kedvezményezettje. Az elmúlt 15 évben számos területen jött létre együttműködés Magyarország és a donor országok között.

A hosszú tárgyalások végén született megállapodások független pénzforrást biztosítanak a hazai civil szervezeteknek, nagyobb összeggel támogatják a klímavédelmet és energetikai kezdeményezéseket, az üzleti innovációt, a regionális fejlesztéseket, és a roma lakosság társadalmi integrációját. A megállapodások az alapok 2014-2021-es időszakának végrehajtására vonatkoznak, a projektek megvalósítási határideje azonban valamennyi kedvezményezett országban 2024 április vége.

Az együttműködésről szóló dokumentumot Trine Skymoen Norvégia budapesti nagykövete és Ágostházy Szabolcs Imre, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár írtak alá. Magyarország az utolsó azon 15 ország közül, amellyel egyezségre jutottak a civil szervezeteknek nyújtandó támogatásokról. – Számunkra különösen fontos, hogy legyenek a civil szervezetek részére hozzáférhető források, és ezek kezelése a magyar hatóságoktól függetlenül történjen – idézte a megállapodásról szóló közlemény Eriksen Søreide norvég külügyminisztert. A támogatásokat egy független alapkezelő dönt majd, ez a megegyezés feltétele volt, a programok is csak akkor indulhatnak el, ha kijelölik a megfelelő alapkezelőt.

Az alapok támogatását a magyar kormány civil szervezetek elleni harca miatt függesztették fel. A Népszava augusztusi cikke szerint Magyarország addig összesen több mint 214 millió euróval lett szegényebb, mert az Orbán-kormány még mindig nem kötött megállapodást a 2014-2020 közötti költségvetési időszakra az egyes projektek megvalósítására. Összehasonlításképpen: a 2009-2014 közötti időszakban hazánk 153 millió euró támogatást használt fel ugyanezekből a forrásokból.