A kormánylapok beleszálltak a meteorológiai szolgálatba

A kormánylapok beleszálltak a meteorológiai szolgálatba

Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án (Fotó:
MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzati operatív törzs szombaton kora délután a várható rossz idő miatt lefújta az esti budapesti tűzijátékot. Vihar aztán nem lett, vasárnap délután pedig a kormányközeli portálok már az Országos Meteorológiai Szolgálatot tették felelőssé a program lemondása miatt

Kovács Zoltán államtitkár, az operatív törzs vezetője szombaton fél kettőkor jelentette be közleményben, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján az operatív törzs délben tartott ülésén arra jutott, hogy az este 9 órára tervezett tűzijáték megtartása nem biztonságos, ezért azt lemondja, és majd augusztus 27-én megtartják.

Este aztán nem volt vihar, vasárnap kora délután a kormányközeli Origo és a Mandiner, majd a cikkek alapján sorra a többi KESMA- és egyéb kormánypárti portál is az Országos Meteorológiai Szolgálatot tette felelősség a tűzijáték lefújásáért.

Először a Mandiner jött ki a cikkel: Alaposan elmérte az OMSZ: simán meg lehetett volna tartani az augusztus 20-i tűzijátékot – írták a címben, belül pedig az operatív törzsre hivatkozva arról számoltak be, hogy a törzs még a tisztavatás után is azt az információt kapta, hogy az OMSZ úgy látja: 75-80 százalék az esély rá, hogy 21 óra körül eső/csapadék/felhőszakadás lehet.

Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban, hibás volt a meteorológiai szolgálat előrejelzése – írta egyértelműbben harcias címében az Origo, majd azt gyorsan szó szerint átvette a Magyar Nemzet néven megjelenő lap is, a címet sem változtatva. Az Origo cikkében az OMSZ nap közbeni jelentéseit tették egymás alá, igyekezetükben azonban még az ugyan szombaton kiadott, de vasárnapról szólót is odaválogatták. 

A közszolgálati Híradó.hu és a Pestisrácok.hu a Mandiner cikkét választotta szemlézésre, a Világgazdaság, a Bors és a megyei lapok az Origóét.

Este fél hatkor pedig az MTI is átvette az Origo írását. Idézték is a cikkből azt a mondatot, mely szerint az operatív törzs az időjárásjelentések után nem is tehetett mást, minthogy lefújta a tűzijátékot, mert „a legfontosabb az emberek biztonsága - elég emlékezni a Gyurcsány-kormány 2006-os tűzijátékára, amikor az óriási viharban megtartották, öt ember meghalt, és többszázan megsérültek".

A meteorológiai szolgálat még a cikkek megjelenése előtt adott magyarázatot a Facebook-oldalán arra, hogy miért nem volt vihar szombaton. „A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért” – írták.