Döntött az operatív törzs, elhalasztják a tűzijátékot

Döntött az operatív törzs, elhalasztják a tűzijátékot

Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án. MTI/Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Döntött az operatív törzs: elhalasztják az augusztus 20-ra tervezett budapesti tűzijáték. Az MTI beszámolója szerint a várhatóan kedvezőtlen időjárási körülmények miatt döntöttek a halasztás mellett. Kovács Zoltán, a testület vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb, átfogó előrejelzése, valamint a tűzijáték- és rendezvényszervezők helyzetértékelése alapján az operatív törzs arra jutott, hogy az este 9 órára tervezett tűzijáték megtartása nem biztonságos. A tervek szerint a tűzijátékot jövő szombat este 9 órakor tartják meg.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár korábban Facebook-oldalán jelezte: ha bármilyen változás áll be a programokban, akkor arról azonnal tájékoztatják a lakosságot. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy mielőtt útnak indulna, részletesen tájékozódjon a rendelkezésre álló aktuális információkról a Szent István napi programsorozat applikációján, honlapján és a média híradásain keresztül.

Az idei ünnep alkalmával reggel megtartották az ünnepélyes zászlófelvonást, a honvédtisztjelöltek pedig letették az esküjüket a parlament épülete előtt a Kossuth téren. A 9 órára tervezett légiparádé ugyan elmaradt, de az eskütétel után a légierő három gépéből álló Gripen-kötelék elhúzott az Országgyűlés és Budapest felett a Duna vonalán.

A Szent István napi rendezvények közül többek között megrendezésre került a debreceni virágkarnevál. Novák Katalin köztársasági elnök pedig a reggeli zászlófelvonás után Székesfehérvárott mondott ünnepi beszédet, ahol hangsúlyozta: „Egybeforrt a sorsunk Európáéval, összeláncoltuk magunkat. (...) Szükségünk van az európai országok közösségére, és nekik is szükségük van ránk.”

Az operatív törzs egyébként korábban arról tájékoztatott, engedélyezik az augusztusi 20-ai rendezvényeket, ám az időjárás alakulását követve a szervezők dönthetnek arról, hogy megtartják vagy lefújják-e a rendezvényeiket.