Kora délutánra derül ki, lesz-e tűzijáték este a fővárosban

Kora délutánra derül ki, lesz-e tűzijáték este a fővárosban

Katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma reggel 7 órakor megkezdte működését az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, mely figyelemmel kíséri az időjárási helyzet alakulását és amennyiben szükséges, dönt a szabadtéri rendezvények biztonságos megtartásához szükséges lépések megtételéről – közölte Facebook-oldalán a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán bejegyzésében arról írt, a 8 órakor kezdődő állami díszünnepséget és a tisztavatást az eredeti terveknek megfelelően megtartják. A 9 órára tervezett légi parádé a várhatóan kedvezőtlen és bizonytalan időjárási körülmények miatt a Magyar Honvédség szakértőinek döntése értelmében elmarad. A szombaton 21 órakor kezdődő tűzijátékról az operatív törzs ma 12 órai ülését követően fog döntést hozni.

Közben az ünnepélyes zászlófelvonásra sor került a parlament épületet előtti Kossuth téren. És ugyan légiparádét nem tartottak, az elmúlt években megszokott készülődésre se volt példa a korábbi napokban, ám a magyar légierő három vadászgépből álló Gripen-köteléke azért elhúzott a főváros felett nem sokkal 8 óra 30 perc után.

Mivel péntek este és szombat reggel sem volt vihar Debrecenben, a cívis városban megtartják a virágkarnevált. A tervek szerint a megyeháza sarkáról induló kavalkádban 13 virágkocsi fog felvonulni 9 órai kezdettek, amelyeket több millió élő- és szárazvirág díszíti. A karneváli menet a belvárosból a Nagyerdei Stadionig vonul, a virágkocsik között 1200 táncos szórakoztatja majd a közönséget. Számos országból, köztük Kolumbiából, Peruból, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és Spanyolországból érkeztek táncosok, művészeti csoportok a karneválra.

A menetet ezúttal is a Szent koronát, a magyar államiság jelképeit megformáló virágkompozíció nyitja meg, amit a Debrecen és Nagyvárad testvérvárosi kapcsolatait megjelenítő virágkocsi követ. A karneváli felvonulás után a virágkocsikat közelről is megtekinthetik az érdeklődők a stadion északi rendezvényterén, miközben sörkert várja az érdeklődőket a nagyerdei Békás-tó környékén. A Táncol a város program keretében Debrecen különböző terein hívják majd táncba a közönséget a fesztiválra érkezett hazai és külföldi művészeti csoportok, a virágkarneválhoz kapcsolódó Galiba gyermekfesztivál programjai pedig egész hétvégén folytatódnak Debrecenben.

Kovács Zoltán egyébként nyomatékosította, ha bármilyen változás áll be a programokban, akkor azonnal tájékoztatják a közvéleményt. Egyúttal mindenkit arra kért, hogy mielőtt útnak indulna, részletesen tájékozódjon a rendelkezésre álló aktuális információkról a Szent István napi programsorozat applikációján, honlapján és a média híradásain keresztül.