A kormánypárti többségű parlament megszavazta a „békepárti” határozatot

A kormánypárti többségű parlament megszavazta a „békepárti” határozatot

Megszavazták a békepártinak nevezett határozatot a parlamentben (Képernyőfelvétel: parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Elfogadta az úgynevezett „békepárti” határozatot a kétharmados Fidesz-KDNP többségű parlament pénteken délelőtt. Az MSZP, a Jobbik és a Párbeszéd is nyújtott be módosítójavaslatot a határozathoz, de azokat elutasították.

A parlamenti képviselők közül 130-an nyomtak igent a javaslatra, a Fidesz és a KDNP politikusai mellett Ritter Imre nemzetiségi képviselő is. Összesen 24-en nyomtak nemet a javaslatra: a KDNP-s Latorcai János (aki egyébként a szavazásról szóló ülést vezette, és feltehetően tévesztett), Dávid Ferenc, a DK politikusa, a Momentum tíz, a Párbeszéd öt képviselője, a Mi Hazánk politikusai, és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő.

Az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán született dokumentum (ami itt tölthető le) többek között az alábbi megállapításokat teszi: „Európa a háborúba sodródás napjait éli. Az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel. Vadászgépeket, helikoptereket, rakétarendszereket, harckocsikat és még több lőszert küldenének a hadszíntérre. A tagállamok egy része már el is kötelezte magát a további fegyverszállítások mellett. Ezek a lépések világháborúhoz vezethetnek”.

Emellett felszólítja a magyar közéleti szereplőket, hogy „tartózkodjanak az olyan állásfoglalásoktól és politikai akcióktól, amelyek jelentős gazdasági károkat okozhatnak hazánknak, vagy Magyarország háborúba sodródását eredményezhetik. A háború folytatása, a halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek életébe kerülhet. Csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal és békével lehet életeket menteni!”.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádiós interjújában is arról beszélt, hogy a világháború veszélye „nem irodalmi túlzás”.