A kormánypropaganda sportszakmai kérdést tett fel Steinmetz Ádámnak

A kormánypropaganda sportszakmai kérdést tett fel Steinmetz Ádámnak

Fekete-Győr András és Steinmetz Ádám (Fotó: Fekete-Győr András/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Híradó.hu szerkesztője(?) kereste meg Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázót, parlamenti képviselőt, aki a Momentumot segíti a sportot illető programpontjai kidolgozásában. Csakhogy nem a magyar sport reformjáról, illetve az ellentmondásairól kérdezték, hanem inkább a vízilabdás múltjába illő kérdést szegeztek neki.

Konkrétan, hogy Fekete-Győr András, amikor azt mondta, hogy 2018-ban a rendőrsorfalak közé „ejtett” egy játékboltban is kapható füstszóró eszközt, akkor vajon a köznapi értelemben vett ejtésre gondolt, vagy a vízilabdában is használatos dobástípusra. A levélváltásról a Momentum elnöke számolt be Facebook-oldalán.

A dolog előzménye, hogy az ügyészség Fekete-Győr, illetve további öt társa ellen vádat emelt a 2018 végén, a „rabszolgatörvény” elleni tüntetések egyikén történtek miatt. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség közlése szerint hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt öt ügyben hat személy – köztük Fekete-Győr András és Szarvas Koppány Bendegúz – ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A közlemény szerint a vádirati tényállások lényege szerint a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék. Fekete-Győr nevetségesnek, és a putyini Oroszországba illőnek tartja a vádakat.

Ha mindezt abszurdnak tartották, akkor nincsenek felkészülve a kérdésre, amivel a Híradó.hu munkatársa megkereste Steinmetzet. Nem is tudjuk átadni a lényegét, ha kiemeljünk bizonyos részeket belőle, ezért inkább szó szerint idézzük:

„... A hirado.hu szerkesztőségéből írok önnek, mint az alábbi témában az ellenzéki összefogás, valamint sportszakmailag a vízilabda révén érdekelt és kompetens személynek. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke 2018 decemberében végrehajtott „ejtésével” kapcsolatban fordulok Önhöz. Az ügyészség által közreadott felvételeken a politikus dobása körülbelül 20 méterről történt, így a szerkesztőség arra jutott, hogy amikor azt nyilatkozta, „egy játékboltban is kapható lila füstszóró eszközt ejtettem két rendőrsorfal közé”, minden bizonnyal a vízilabdából jól ismert dobásfajtára gondolt. Ön szerint Fekete-Győr András tette valóban csak a köznyelvben ismert ejtés volt, vagy mozdulata inkább hasonlított a vízilabdából ismert kapura dobásra?”

Az olimpiai bajnok ezt válaszolta:

„Tisztelt Szerkesztő Úr!
Megtisztelő, hogy sportszakmailag kompetens személynek tart, és a köz szolgálatában álló szerkesztőség arra jutott, hogy megkérdez ebben az ügyben. Ami a kérdését illeti, a válaszom a következő: A vízilabdában a kapura dobásnak számos technikai tárháza van, mint például lövés, tolás, pöckölés, svéd csavar, óhéber, húzás, doppler, valamint ívelés, vagy más néven ejtés. Vízilabdában tehát az ejtés azt jelenti, hogy a játékos a labdát úgy dobja a kapura, hogy átejti, átíveli azt a védeni igyekvő kapus kezei felett. Az athéni olimpia elődöntőjében dobtam így gólt. Mivel látványos és technikailag nem könnyű kivitelezni, ezért a közönség szokta díjazni az ejtéssel elért gólt. Sportszakmai, sportpolitikai kérdésekben készséggel állok rendelkezésre a jövőben. Örömmel megosztanám az emberekkel többek között a TAO-rendszer megreformálásával kapcsolatos elképzeléseimet, a Tenisz Szövetség ügyeiről alkotott álláspontomat, vagy a véleményemet a kisvárdai labdarúgó akadémiában folyó szakmai munkáról.
Sportbaráti üdvözlettel, dr. Steinmetz Ádám”

Ha ön eddig azt hitte, hogy pocsék a munkája, akkor képzelje magát annak az embernek a helyébe, akinek ilyen leveleket kell írnia.