A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki öt megyére a hőség miatt

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki öt megyére a hőség miatt

Járókelők hûsítik magukat egy szökőkútnál a budapesti Szabadság téren (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat öt megyére, ahol a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat a hét utolsó napján.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki magas középhőmérséklet miatt vasárnapra. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével vasárnapra az ország többi részén másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben a magas középhőmérséklet miatt, ezeken a területeken várhatóan 27 fok felett alakul a középhőmérséklet vasárnap.

Az OMSZ Facebook oldalán arra is felhívta a figyelmet, hogy hiába hosszabbak már az éjszakák, többfelé trópusi volt az elmúlt éjjel, valamelyest felfrissülni leginkább a hidegre érzékeny helyeken és a Nyírségben lehetett. 

Az országos tisztifőorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján már pénteken harmadfokúra emelte a hőségriasztást hétfő éjfélig az ország egész területére vonatkozóan. Azt kérték az emberektől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot – lehetőség szerint vizet –, és a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, ezért fokozottan kell figyelni egymásra, különös óvatosságra intették az autóval közlekedőket, és azokat, akik a szabadságukat vízparton töltik.

 

Címkék: hőség