A magyarok nagy többsége szerint a kínai vakcinával oltottaknak járna a harmadik oltás

A magyarok nagy többsége szerint a kínai vakcinával oltottaknak járna a harmadik oltás

Kis Lászlóné ápolónõ oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát a Csongrád-Csanád Háziorvosi rendelõben Makón 2021. április 27-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Napi.hu megbízásából a pulzus Kutató közvélemény-kutatást végzett, amelyben arra kérdeztek rá, hogy az emberek szerint indokolt-e harmadik oltást adni a kínai Sinopharm-vakcinával oltottaknak, hiszen egyre több információ lát napvilágot arról, hogy náluk sokszor – különösen a legveszélyeztetettebb időseknél – nem ér semmit az oltás.

Az eredmények szerint az emberek 77 százaléka támogatja a harmadik oltást, közülük 65 százalék egy másik típusú oltást, 12 százalék pedig harmadik Sinopharmot adna az érintetteknek. A virológusok többsége az első opció mellett van, a kutatók jelentős része nem is érti, hogy hogyan adhattak a kormány irányította hatóságok egyáltalán Sinopharmot az időseknek, holott semmi sem bizonyította a vakcina hatásosságát.

A válaszadók további 11 százaléka nem adna harmadik oltást, 12 százalékuk pedig semennyi oltást sem adna. Érthető módon, az érintett 60 év feletti korosztály tagjai támogatják leginkább a harmadik oltást (84 százalékuk nyilatkozott így), míg 69 százalékuk – nem meglepő módon – elutasítja a harmadik kínai oltást, és inkább valami működőképeset kér helyette.

Az egyre tömegesebb felháborodás lépéskényszert idézett elő a kormánynál. Kásler Miklós emberminiszter azt nyilatkozta, hogy a mai kormányülésen fog döntés születni a harmadik oltás esetleges elrendeléséről, de ennek részletei még nem ismertek.