A magyarországi fürdők fele is bezárhat ősztől a jövő év első feléig

A magyarországi fürdők fele is bezárhat ősztől a jövő év első feléig

A Hévízi-gyógytó a Tófürdő épületeivel (Fotó: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energiaárak emelkedése és a vendégszám visszaesése miatt akár a magyarországi fürdők fele is bezárhat ősztől a jövő év első feléig – mondta el Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke az Inforádiónak. Szerinte a költségnövekedési elemeket lehetetlen kigazdálkodni úgy, hogy a Covid miatt az elmúlt két évben is jelentősen elmaradt a tervezett árbevétel, az önkormányzati fenntartású létesítményekben pedig áremelésre sem volt lehetőség.

Kántás Zoltán úgy vélte, „jelentős kockázatot” vállal, aki tovább üzemelteti fürdőjét a korábbi módon. A helyzet felmérésére augusztusban a fürdőszövetség kérdőíves kutatást is végzett. Ebből többek közt az derült ki: szeptembertől a fürdők túlnyomó többsége szükségesnek látja szolgáltatások drasztikus korlátozását  – például a szaunázási lehetőség megszüntetését vagy az egyes élményelemek leállítását –, ami tovább fokozhatja a kereslet és bevétel csökkenését. A felmérés azt is visszaigazolta, hogy a fürdők harmada vagy 50 százaléka bezárásra kényszerül a következő év első feléig.

Kántás Zoltán kollégákkal való egyeztetés után úgy látja, veszélyben van Hévíz, Bük, Sárvár, Debrecen, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza, Harkány és Gyula fürdője is.