A Mazsihisz arra kéri a kormányt, akadályozzák meg Horthy emléktáblájának avatását

A Mazsihisz arra kéri a kormányt, akadályozzák meg Horthy emléktáblájának avatását

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős – jelezte a szervezet egy Heisler András elnökük által jegyzett közleményben vasárnap, amit a 24.hu vett észre. Felidézték: a program szerint az október 15-ei avatáson beszédet kíván mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció parlamenti képviselője, holott éppen a Fidesz-KDNP hirdetett zéró toleranciát az antiszemitizmus ellen.

– A Mazsihisz arra kéri a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció képviselőit, hogy az emléktábla-avatást akadályozzák meg, a kormánykoalíció képviselőjének pedig ne adjanak lehetőséget egy meggyőződéses antiszemita politikus méltatására – írták. Azt is kérték, a kormánykoalíció minden képviselője tartsa tiszteletben Orbán Viktor miniszterelnök 2015-ben, a parlamentben elmondott szavait, mi szerint „nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás”.

–  Amennyiben a magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz kérése nem találna meghallgatásra, úgy a zéró tolerancia elvének meghirdetését csak jól hangzó politikai gesztusnak tudjuk tekinteni, nem többnek. Bízunk benne, nem erről van szó, és az állami, kormányzati, valamint országgyűlési vezetők minden tőlük telhetőt megtesznek a Horthy-kultusz újabb megnyilvánulása és több százezer mártír emlékének meggyalázása ellen – közölte a Mazsihisz.