A megengedettnél magasabb vízhőmérsékletet mért az Átlátszó a Paksi Atomerőműnél

A megengedettnél magasabb vízhőmérsékletet mért az Átlátszó a Paksi Atomerőműnél

A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. (MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Átlátszó munkatársai ismét 30 Celsius-fok feletti értéket mértek a Duna paksi szakaszán az erőmű által közzétett módszert követve, amikor augusztusban a helyszínen jártak.

Az erőmű által közzétett módszert másolva a méréseket augusztus 5-én végezték, amikor már jó két hete 30 fok körüli kánikula volt az országban. Az erőműközeli folyószakasz több pontján, 50 és 150 cm mélységben, csónakból és a folyóban állva mérték a víz hőmérsékletét 11 és 15 óra között. . „Egy TFA Dostmann típusú, újonnan vásárolt digitális hőmérővel készültünk, amelynek szenzorát egy 1 kilós súlyra erősítve engedtük le a megfelelő mélységig. Az érintett folyószelvény több pontján, 50 és 150 cm mélységben, csónakból és a folyóban állva is megmértük a víz hőmérsékletét 11 és 15 óra között” – írták.

A parthoz közeli szakaszon 50 és 150 centiméteres mélységben 30,4-30,8 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, míg a folyó közepén 28,3-29 Celsius-fokot. Közvetlenül az erőmű kivezető csatornájánál 30 és 31,5 Celsius-fok közötti értékeket kaptak, míg az erőművel szemközti oldalon a partmenti vizekben 27,2 fokos volt a Duna.

A lap munkatársai az atomerőmű kifolyócsatornájánál arra lettek figyelmesek, hogy sárgás, büdös hab képződik víz felszínén, amit se előtte, se utána nem tapasztaltak más szakaszokon.

A jogszabály szerint a vízi élővilág védelmében a Duna hőmérséklete a paksi hűtővíz-csatorna kifolyója alatt 500 méterrel már sehol nem haladhatja meg a 30 Celsius fokot, ám az Átlátszó mérései szerint ezúttal melegebb volt.

Eközben az Atomerőmű által publikált vízhőmérséklet augusztus 5-én 28,56 fok (150 cm) és 28,81 fok (50 cm) volt. A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának hivatalos adatai szerint pedig aznap Pakson 11 és 12 órakor is 25,2 C volt a víz hőmérséklete, amit ők azonban az 1531 fkm-nél mérnek.