A Mérce volt főszerkesztője is elindul az előválasztáson

A Mérce volt főszerkesztője is elindul az előválasztáson

Jámbor András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jámbor András a Szikra Mozgalom jelöltjeként elindul az előválasztáson a Budapest Ferencváros és Józsefváros nagy részét magába foglaló 6. számú választókerületben, ahol 12 éves kora óta él. A jelölt a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megméretteti magát a Fidesz leváltásáért szervezett előválasztáson.

A Mérce alapítója és korábbi főszerkesztője, aki részt vett számos civil szervezet munkájában, és többek között a netadós tüntetések egyik szervezője is volt, ma a Főpolgármesteri Hivatalban dolgozik társadalompolitikai referensként.

Az előválasztásra megalkotott Szerezzük vissza a jövőnk című programja szerint a kormánypropaganda elleni fellépés részeként megszüntetnék a közmédiát, és az ebből felszabaduló pénzt az állampolgárok oszthatnák szét az adó „egy százalék” mintájára minden évben az olyan újságok között, amelyek nem oligarchák, hanem a szerkesztőség tulajdonában vannak. A programban kiemelt helyen szerepel a dolgozói jogok erősítése, a gondoskodó szakmákban dolgozók béremelése, és a klímakatasztrófa elleni rendszerszintű fellépés is.

Kampányában azt hangsúlyozza, hogy urizálás helyett egy közösségi, gondoskodó Magyarország felépítésére van szükség. Ennek része kell, hogy legyen a mindenki számára közelben elérhető és ingyenes egészségügyi rendszer, a média szabadsága, az oktatás autonómiája. A gazdasági válságból való kilábalásért a nettó garantált bérminimum háromhavi értékének megfelelő egyszeri újraindítási támogatást adnának minden olyan háztartásnak, amely az országos átlagkereset másfélszerese alatti jövedelemmel rendelkezik.

A Jámbort indító Szikra Mozgalom egy rendszerkritikus baloldali, szociális és zöld ügyeket képviselő politikai szervezet. A 2019-es önkormányzati választásokon kezdtek el közösen dolgozni, többek között Baranyi Krisztina, Pikó András és Karácsony Gergely kampányát segítették. Céljuk a politikai térben összekötni a lakhatási, környezetvédelmi, dolgozói és szociális ügyeket, kihasználva az utcai direkt aktivizmus, a nyilvános rendezvények és az online tudásátadás, illetve az intézményes politika eszközeit.