A National Geographic Magyarországról készített filmet

A National Geographic Magyarországról készített filmet

Magyarországról forgatott filmet a National Geographic (Forrás: National Geographic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha még nem látta felülről országunkat, most itt az alkalom: a National Geographic Európa a magasból című sorozatában bemutatja Magyarországot.

A csatorna hatrészes sorozata kontinensük gyönyörű és sokszínű országait mutatja meg a levegőből: Franciaország, Törökország, Finnország, Svédország, Görögország és Magyarország világhírű, vagy épp alig ismert természeti, kulturális és építészeti értékeit csodálhatjuk meg ritka és egyedi szemszögből. Az epizódok látványos légi utazások formájában tárják elénk a modern, 21. századi Európa izgalmas portréját, de közben a múltba is visszatekintünk a korábbi évszázadok kulturális és építészeti értékeinek megcsodálásával. Számtalan olyan lenyűgöző természeti tájra is ellátogatunk, melyet máig érintetlenül, a maga eredeti szépségében hagyott meg az ember – írják a hazai epizódot beharangozó közleményükben.

Hortobágytól a Bokodi-tavon át a Balatonig

A Magyarországról szóló epizódba a National Geographic nemzetközi csapata olyan kivételes épületeket, tájakat választott be, amelyek az ország büszkeségének számítanak, és felülről, a magasból fotózva különösen lenyűgöző látványt nyújtanak. Bemutatják a Zsolnay építészeti kerámiával fedett hatalmas épületeket – a századforduló évtizedeiben a Zsolnay építészeti kerámia meghatározó jelentőségűvé vált Budapesten és vidéken is. Ilyen kerámia borítja például a Mátyás templom tetejét, a Szilágyi Dezső téri templomot, a Szent László templomot vagy a Magyar Állami Földtani Intézetet is.

Szentkirályszabadját, az egykori szovjet laktanyát is filmre vette felülről a NatGeo, továbbá megismerhetjük a laktanya történetét is. Az épületek 1996 óta üresen állnak, és mára teljesen visszahódította a növényzet az egykori panelházakat. Ez az ország „szellemvárosa”, nem csoda, hogy helyet kapott a magyarországi részben.

A National Geographic csapatát lenyűgözte a Hortobágy, a Bokodi-tó és a Balaton is, ezért ott is forgattak. Légi felvételeken örökítették meg a hatalmas kiterjedésű hortobágyi pusztát és a szürkemarha csorda legelészését. A hazánk egyik legszebb helyei közé tartozik a Bokodi-tó, amit „lebegő falunak” is neveznek: a NatGeo riporterei a légifelvételek készítése mellett, még a horgászókat is meginterjúvolták arról, milyen az élet a tavon.

Mindezeken kívül, gyönyörű képeket láthatunk az ország termálfürdőiről, hatalmas kastélyairól, a Városligetről és a Soproni TV toronyról is. Egy különleges látványtervezési technológiának köszönhető az epizódban 3D-ben lesz látható, milyen lehetett régen a Szigligeti vár!

A magyarországi rész április 11-én este kilenc órakor látható a National Geographic csatornán.