A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kormány meghátrált

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kormány meghátrált

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) értékelése szerint a kormány meghátrált. Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményükben bejelentették, hogy a szakszervezet csatlakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által január 23-tól meghirdetett sztrájkhoz.

Azt írták: az éjszaka megjelent kormányrendelet „azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették”. A PSZ álláspontja szerint ugyanis a tantestület nagy része, 29 pedagógus „egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette”.

A Magyar Közlönyben csütörtök éjszaka megjelent friss kormányrendelet értelmében a munkáltató, vagyis az oktatási intézmény a közalkalmazotti vagy munkavállalói jogviszonyban foglalkoztatottat nemcsak 15 napon belül, hanem akár az augusztus elsejéig tartó időszakban bármikor elbocsáthatja rendkívüli felmondással, ha az kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi. A péntektől hatályos, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett jogszabály visszamenőleg is alkalmazható, ha a tudomásszerzéstől számított 15 nap még nem telt el. A szabályok efféle átalakítására a vészhelyzeti törvény ad lehetőséget a kormánynak.

A szakszervezet közleménye szerint ez a szabályozás nincs összhangban a háborús veszélyhelyzet idejével, hiszen az jelenleg május végig tart, miközben a pedagógusokat nemcsak 2023. augusztus 1-jei, hanem akár 2024. augusztus 1-jei kirúgással is fenyegeti. „A PSZ most is egyértelművé teszi: a háborús veszélyhelyzetnek eddig sem volt és ezután sem lesz semmi köze az oktatásban dolgozók tiltakozásához!” – nyomatékosította az érdekvédelmi szervezet.

Úgy vélték továbbá, hogy a rendelet sérti a törvény előtti jogegyenlőséget is, mert a munkáltatókat jogtalan előnyben részesíti a munkavállalókkal szemben. A közlemény diszkriminatívnak minősítette, hogy az azonnali hatályú felmondás lehetőségét – időben – csak a munkáltató számára hosszabbítja meg, míg korábban 15 nap állt rendelkezésre a munkáltató és a munkavállaló számára egyaránt.

A PSZ értelmezése szerint a rendelet azokra is vonatkozik, akik 2023. január 13-a előtt vettek részt polgári engedetlenségben. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy „a visszamenőleges hatály minden alapvető jogot sért”.

A rendelet indoklását a PSZ azért nevezte beszédesnek, mert - álláspontjuk szerint – „beismeri, hogy például egy kémiaszakos pedagógus annyit engedetlenkedhet, amennyit akar, hiszen úgysem tudnák pótolni az országos tanárhiány miatt”.

A szakszervezet a kommünikében beszámolt arról is, hogy csatlakozik a PDSZ által január 23-ától meghirdetett sztrájkhoz. „A PSZ ugyanis korábban azt ígérte, addig nem hagyja abba a tiltakozó akciókat, ameddig nem teljesülnek a pedagógustársadalom, a szakszervezet követelései” – idézték fel, majd minden oktatásban dolgozót felszólítottak arra, hogy vegyen részt az egyhetes munkabeszüntetésben.

„Amit 2022 nem oldott meg, azt megteszi 2023!” – zárták közleményüket.