A Rábát is elfoglalhatja a NER

A Rábát is elfoglalhatja a NER

A Rába H katonai járműcsalád egyik tagja (Fotó: Rába)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Mfor értesülése szerint december 3-ra rendkívüli közgyűlést hívtak össze a győri Rába Járműipari Holding Nyrt.-nél. A közgyűlés célja a régi vezérigazgató menesztése, és a Takarékban felügyelőbizottsága elnöke helyére ültetése. Persze, nem jönne egyedül, hiszen állítólag vele érkeznek az igazgatóságba a Fidesz-közelinek tartott Nézőpont Intézet vezetőjének testvére is. ő már kipróbált ember a rendszerben, hiszen nyert már közbeszerzést egy céggel közösen, amely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik – ahogy mondani szokás.

A közgyűlés híre a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg. A Rába háromnegyedes tulajdonosa a Magyar Állami Vagyonkezelő, amely a közlemény szerint számos személycsere szándékával hívta össze a közgyűlést. Le akarják ugyanis váltani az igazgatóság, a felügyelőbizottság és az auditbizottság tagjait. Vagyis lefejezik a céget.

A vezetők visszahívására tett javaslatot nem szükséges indokolni, de a Rába az utóbbi időben masszívan veszteséges. Az idei harmadik negyedévben 267 millió volt az adózás utáni veszteség, az előző negyedévben pedig (persze a leállás miatt) több mint egymilliárdos volt a deficit. Összességében idén eddig már több mint 2 milliárdos mínuszban vannak, holott tavaly ugyanebben az időszakban nyereségesek voltak.

Az új vezérigazgató Hetzmann Béla, a Takarékban felügyelőbizottságának elnöke, akiről a (megint csak Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó) Mediaworks lapjai azt írják, hogy „tapasztalt szakember”. Ő szakmai jelöltnek tekinthető, míg Mráz Dániel Emánuel annyira nem. Ő Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetőjének testvére, és a Prolan Irányítástechnikai Zrt. vezérigazgatója. A cég a megint csak Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó R-Kord céggel nyert 7,63 milliárd forintos közbeszerzést.