A sírokon legeltették a falu birkáit, feljelentették a polgármestert

A sírokon legeltették a falu birkáit, feljelentették a polgármestert

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kegyeletsértés és halottgyalázás miatt két feljelentés is érkezett a Békés megyei hatóságokhoz azt követően, hogy nyilvánosságra került, a zsadányi temető régi, használaton kívüli részében vadhálókat állítottak fel, s oda beterelték a község birkáit, amelyek nemcsak legelnek a területen, hanem többek között a sírokra végzik a dolgukat – írta meg a Narancs.hu.

A portál mutatta be az ügyet néhány héttel ezelőtt, majd azt követően egy helyi lakos a területileg illetékes Gyulai Járási Ügyészséghez fordult kegyeletsértés vétségének gyanúja miatt. Vele párhuzamosan, de tőle függetlenül Csonki Dávid, a Jakab Péter-féle Nép Pártján Mozgalom Békés megyei koordinátora is bejelentést tett a történtek miatt, ő az ügyben a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz fordult.

Csonki Dávid a bejelentésében leírta, hogy a zsadányi temetőben „valószínűleg a polgármester kérésére a közfoglalkoztatási program keretében vadhálót helyeztek ki a temető köré és beengedték az önkormányzat saját tartású birkáit legelni. Az állatok a sírokon ’piszkítanak’, lelegelik a hozzátartozók által vitt virágokat. A település polgármestere nyilvános média felületen azt nyilatkozta, így olcsó és praktikus. Morálisan aggasztó, hogy egy választott települési polgármester így gondolkodik és nyilatkozik. Vallási szempontból sérti a keresztény egyházakat. Törvényileg pedig fennáll a kegyeletsértés és halottgyalázás gyanúja.”

A Gyulai Járási Ügyészség vezetője időközben hatásköri okból, elbírálásra megküldte a Gyulai Járásbíróságnak azzal, hogy a vád képviseletét az ügyben az ügyészség nem veszi át. Ezt azt jelenti, hogy a bejelentő magánvádlóként viheti tovább az ügyet, ha azt a bíróság befogadja. Csonki bejelentését pedig a rendőrség a Gyulai Járási Ügyészséghez továbbította.

A Narancs megtudta, hogy nemrég a közmunkások eltávolították a mintegy másfél méter magas, négyszögalakban felállított vadhálót, amelyek az elmúlt hetekben beterelték az önkormányzat mintegy harminc birkáját. A helyiek szerint ez annak tudható be, hogy a polgármester hivatalosan is tudomást szerezhetett a büntetőeljárásokról, és minden valószínűség szerint másutt állítják majd fel a vádhálót és legeltetik a juhokat. 

Címkék: feljelentés