A szerb kormány visszavonta a sajtó kommunikációját büntető rendeletét

A szerb kormány visszavonta a sajtó kommunikációját büntető rendeletét

Ana Brnabic szerb miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Alexandrosz Beltesz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Visszavonta a szerb kormány azt a rendeletét, amelyben megtiltották, hogy a hogy a helyi operatív törzsön kívül bárki tájékoztatást adjon a járványról – írja a 444.hu. A lépéshez az vezetett, hogy óriási felháborodást keltett, amikor egy helyi kórházról író újságírót rémhírterjesztés miatt elvitték.

Reggel derült ki, hogy egy vajdasági újságírót – Ana Lalić, a Nova.rs hírszájt munkatársát – őrizetbe vettek. A hátterében az állt, hogy nem nem sokkal korábban jelentette meg „Robbanás előtti helyzet a Vajdasági Klinikai Cenrtumban: az ápolóknak nincs védőfelszerelésük” című cikkét, amelyben leírta hogy az intézményben az ápolók megfelelő védőfelszerelések nélkül kénytelenek ellátni a betegeket. Ám a kórház szerint ez egyrészt rontotta az intézmény hírnevét, másrészt a beszámoló alkalmas volt rá, hogy félelmet keltsen a nyilvánosságban. A kórház állítja, hogy a hír hazugság, „megfelelő mennyiségben vannak szükséges gyógyszereik, fertőtlenítőszereik és személyi védőfelszereléseik”.

Lalić szabadon bocsátását újságíró szervezetek mellett politikai pártok is követelték. A kora délutáni órákban pedig kiderült, hogy szabadon engedték az őrizetből.

Ezzel párhuzamosan a szerb kormány visszavonta azt a néhány nappal ezelőtti rendeletét, amelyben megtiltották, hogy a helyi operatív törzs, a Köztársasági Egészségügyi Válságstábon kívül bárki tájékoztatást adjon a járványról. A rendelet alapján azokat, akik mégis bármilyen tájékoztatást adtak a járványról, rémhírterjesztéssel is megvádolhatták volna. A határozat visszavonását azzal indokolták, hogy jelen esetben mindennél fontosabb, hogy a polgárok maradéktalanul és időben megkapjanak minden információt a járványról.