A támadott kutató: Maradni fogunk a végsőkig

A támadott kutató: Maradni fogunk a végsőkig

Demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémia főépülete előtt Budapesten 2019. február 12-én az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtévesztő állításokkal és hazugságokkal ment neki a kormánypropaganda az MTA Prémium Posztdoktori Programjának – derült ki az MTA BTK szerdán kiadott közleményéből. Az intézetnek azután kellett reagálnia, hogy az Origo (és nyomán a Pesti Srácok) azt állította: „politikai kifizetőhellyé” vált a program, amit 2016-ban indítottak el. A szerző nélkül kijött kormányközeli „szakcikk” szerint olyan kutató is megkapta a havi 600 ezer forinttal járó ösztöndíjat, akinek nincsenek jelentős nemzetközi teljesítményei. Az Origo konkrétan az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársát, Szilágyi Emőke Ritát támadta be, de már az írásból is kiderül, hogy valójában nem a szakmai anyagok miatt. Az Origo kiemelése szerint ugyanis „Szilágyi Emőke idejének nagy részét akadémiai titkári teendőire és Facebook-kommentelésre fordítja. Az elmúlt év során a virtuális térben ádáz harcokat vívott az MTA »autonómiájának« és a »tudomány szabadságának« védelmében, és aktív kommentelője az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) Facebook-csoportjának.”

Szilágyi Rita Emőke fő kutatási területei a XV–XVI. századi magyarországi latin irodalom, valamint Vitéz János és a bécsi humanista kör. Az Origo nevű kormánylap is említést tett róla, hogy a kutató az „Oláh Miklós levelezése. Kritikai kiadás II.” című pályázatával nyert.

Az MTA BTK válaszában érthetetlennek nevezte, hogy ezek a sajtótermékek Oláh Miklós történész, esztergomi érsek levelezésének kiadását kifogásolják, és azt állítják, hogy az ösztöndíjat politikai okokból kapta meg a kutató. Az még különösebb az intézet szerint, hogy azt kérik számon, Szilágyi Emőke miért döntően magyar témával nyert. „Ez a fajta munka (...) igazi nemzeti feladat, amelynek megfelelő színvonalú ellátásához hosszú, akár évtizedeket igénylő filológiai felkészülés és kiemelkedő szakértelem szükséges, amellyel elég nehezen lehet nemzetközi pályázatokat nyerni, és amelynek nem a nemzetközi szereplés a mércéje. Egy olyan országban, ahol a latinul jól tudók száma lassan 2000 alá süllyed, nem »megsemmisíteni«, hanem segíteni és támogatni illenék azokat, akik a közel 1000 éven át latin nyelvűségben élt Magyarország hagyatékát olvasni és értelmezni képesek. Ezért is megdöbbentő, hogy egy magát nemzetinek nevező sajtótermék épp egy ilyen »nemzeti kincsnek« számító kolléganőnek esik neki alpári módon” – közölte az MTA BTK. Az intézet visszautasította a „polgári ízléstől távol álló”, illetve a „nemzet javát valóban szolgáló szakembereket gyalázó cikket.” Emellett az sem igaz, hogy Szilágyi Emőkének ne lennének nemzetközi publikációi.

Délután nyilatkozatot adott ki az MTA is, elutasítva mindenféle vádaskodást a programmal kapcsolatban.

Megkeresésünkre az MTA BTK kutatója elmondta: biztos benne, hogy nem került ki a pályázók névsora. Sokkal valószínűbbnek tartja, hogy olyan pályázók „mondták tollba az összeesküvés-elméleteiket”, akik indultak, de nem nyertek. Összesen egyébként 180 pályázat volt, 27 nyert, de 3 aztán visszalépett. Már ezt is példátlannak érzi Szilágyi Emőke Rita. Fontos fejlemény szerinte, hogy „a 2019. évi költségvetésben biztosított támogatás folyósításáról az MTA Titkársága 3 hónapra szóló támogatási okiratot állít ki, a további évek támogatásának a feltétele a mindenkori költségvetési fedezet rendelkezésre állása.” Ez pedig szerinte növelheti a bizonytalanságérzést a nyertesek számára.

Áder aláírta az MTA-törvényt | Magyar Hang

Áder János köztársasági elnök nem találta alkotmányosan aggályosnak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteinek elvételéről rendelkező törvénymódosítást.

A 27 kutató között egyébként egy tucat MTA-s van, és a Szilágyi mellett megnevezett két fő, Koltai Júlia és Csató László is az akadémiához tartozik. Koltai a TK-ban dolgozik, Csató a SZTAKI-ban, Oláh Miklós kutatója pedig az ADF-es aktivitása miatt nyithatta ki a bicskát a zsebükben. „Az ADF megcsinálta azt, amit az elmúlt lassan egy évtizedben, vagy talán még régebben senkinek sem sikerült: összefogást és szolidaritást a különböző tudományterületek közt. A NER lényege a megosztás, felszalámizás, és a külön-külön levadászás, befenyítés, megvásárlás. Azt hitték, hogy majd egymás ellen lehet minket fordítani, de ez a támadás teljesen kontraproduktív volt számukra” – fejtette ki lapunknak Szilágyi Emőke Rita.

A cikkek után rengeteg támogató hívást kapott, még ismeretlenektől is, és úgy látja, a szakma összezár ilyen esetekben. „Egy kedves fizikus ismerősöm, akit az ADF-en keresztül ismertem meg, azt írta, hogy a cikknek »köszönhetően« legalább végre elkezdett utánanézni a szakmai munkámnak” – tette hozzá.

Attól viszont tart Szilágyi Emőke Rita, hogy az úthengert még csak most indították el. Azt nem tudja, mi jöhet még, de elmondása szerint ezt maga a miniszter sem. Mindenesetre amíg csak teheti, maradni fog, „ki kell tartanunk a legvégsőkig.” Az MTA-t és a kutatóintézetet nemcsak egy állásnak tekinti, hanem hivatásnak és második családnak, a csapatmunka fontos számára. „A posztdoktorit is bár egyedül kaptam, de egy olyan stáb áll mellettem, akik nélkül nem jutnék sokáig.” A teljes könyv a Reciti oldalán elolvasható, a köszönetnyilvánításban azokkal, akik még közreműködtek a munka megszületésében.