A tízezer érdeklődőből alig több, mint hétszázan jelentkeztek eddig határvadásznak

A tízezer érdeklődőből alig több, mint hétszázan jelentkeztek eddig határvadásznak

A határvadászokat toborzó plakát (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tízezer érdeklődőnek csak a töredéke jelentkezett csak ténylegesen határvadásznak – derül ki a Telex cikkéből. A portál még július 23-án kérdezett rá az ORFK-nál arra, hogy pontosan mennyien jelentkeztek és az előzetes adatok alapján hány embert gondolnak behívásra alkalmasnak. 

Az Országos Rendőrfőkapitányság csak két hét múlva reagált a megkeresésre, és a válaszból kiderült: „A szerződéses határvadászképzésről a 2022. július 15. és a 2022. augusztus 8. közötti időszakban 10 352 fő érdeklődött (telefonon, emailen, személyesen és egyéb formában) a Rendőrségen”. A több mint tízezer érdeklődőből végül 724-en juttatták el a jelentkezési lapjukat a rendőrségre, és „az alkalmassági vizsgálaton augusztus 8-ig 644 jelentkező alkalmassági szűrése folyamatosan történik.”

Vagyis több mint tízezer érdeklődőből 644 fő jutott el addig, hogy ténylegesen a képzést megelőző felvételit tegyen.

Ez azt is jelenti, hogy a toborzás első ütemére tervezett 2200-as keretszámnak kevesebb mint a 30 százaléka jelentkezett eddig. Orbán Viktor június végén jelentette be a parlamentben, hogy a rendőrség keretein belül egy új határvédelmi szervezetet állítanak fel, először 2200 fős kerettel. Ezt a számot 4000-ig tervezik bővíteni a második etapban.

 

Címkék: ORFK, határvadász