A veszélyhelyzet után is maradhat a kiskereskedelmi különadó

A veszélyhelyzet után is maradhat a kiskereskedelmi különadó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány kedd éjjel törvényjavaslatként is benyújtotta a kiskereskedelmi különadó visszahozatalát. Eszerint nemcsak ideiglenesen, hanem belátható ideig marad a sarc – hívta fel a figyelmet az Index.hu a Deloitte tanácsadócég észrevétele alapján. Így a magyarországi adófajták jelenlegi, 50-et meghaladó száma még eggyel bővül. 

Jelen állás szerint az adót gyakorlatilag minden kiskereskedelmi tevékenység után fizetni kell, ezt a jogszabály TEÁOR-kód alapján határozza meg. Vagyis a benzinkutaktól a könyvesboltokon keresztül a gyógyszertárakig mindenkit sújt a különadó. A Pénzügyminisztérium a környezetvédelemmel indokolja a különadó újbóli bevezetését, illetve azzal, hogy a forgalmi-fogyasztási adókra kívánja helyezni az adórendszer súlypontját.

További érdekesség, hogy az adó olyan külföldi társaságokra is kiterjed, amelyek nem alapítottak céget vagy fióktelepet Magyarországon, nincs Magyarországon boltjuk, hanem külföldről csomagszállítókkal juttatják el a terméket a magyar vevőikhez. Ilyenek például az Amazon, a Wish és az AliExpress. A lap szerint ilyen helyzetben komoly esély van rá, hogy az érintett külföldi szereplők az adó teljes összegét áthárítják a magyar fogyasztókra. Vagy akár a megnövekedett adminisztrációs és adóterhek miatt nem szállítanak többé Magyarországra.

A kiskereskedelmi különadót a cégeknek az előző évi nettó árbevételük alapján kell fizetniük, az adó sávos, mértéke 500 millió forint adóalap alatt 0 százalék, efelett pedig az adóalap összegétől függően 0,1, 0,4 illetve 2,5 százalék.