Addig szalámizta magát a Fidesz, hogy két időközi választást kell tartani

Addig szalámizta magát a Fidesz, hogy két időközi választást kell tartani

A püspökladányi városháza (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Időközi képviselő-választáshoz vezetett a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban a helyi Fidesz válsága. Bár két fideszes képviselő lemondása után két mandátum gazdáját is keresik vasárnap a 14 ezer lakosú városban, így is bizonyosan hiányos marad a helyi önkormányzat. Ennek oka, hogy időközben egy harmadik, szintén fideszes képviselő is távozott a testületből. A válság mértékéről sokat elárul, hogy az ugyancsak fideszes Dombi Imréné polgármester már fél éve táppénzre vonult. A három lemondott képviselőben pedig nem csak az közös, hogy mindannyian a Fidesz-frakcióban ültek. Fontos tisztségeket is viseltek: az egyikük tanácsnok volt Dombi Imréné mellett, ketten pedig az alpolgármesterei voltak.

A püspökladányi városvezetésben kialakult helyzet azért is figyelemre méltó, mert a centralizált felépítésű Fidesz-szervezetekben ritkán üti fel fejét ilyen következményekkel járó krízis. Júliusban feltáró cikkben mutattuk be a Püspökladányban kialakult helyzetet, és azt, hogyan veszítette el támogatóit Dombi Imréné polgármester a vele együtt 12 tagú, és a fideszes többségű testületben. Az önkormányzat egyhangúlag szavazta meg a polgármester ellen irányuló méltatlansági indítványt, ezzel próbálták kihúzni alóla a széket. Dombiné azonban a határozatot a bíróságon nem peres eljárásban sikeresen támadta meg, így maradhatott tisztségében. Ez azonban a végkifejletet tekintve csak mélyítette és elhúzta a válságot.

Bár a hatalmi harcokban akadtak visszakozó képviselők, szeptember végén Dombi Imréné váratlanul táppénzre vonult, ahonnan azóta sem tért vissza. A polgármesteri teendők pedig hirtelen a két alpolgármester, Rásó János és Márkus Gábor nyakába szakadtak. Mint megírtuk, a város ügyeit alapvetően Márkus Gábor vitte, az üléseket is ő vezette. Mígnem novemberben mégis Rásó János találta magát a levezető elnöki székben, miután Márkus hirtelen egészségügyi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. Rásó – aki munkahelyi elfoglaltságai miatt többször hanyagolta a testületi munkát – ekkor frakciótársát, Pethőné Papp Margitot javasolta másik alpolgármesternek. Ám őt még a fideszesek sem szavazták meg. Pethőné – aki egyébként a helyi gimnázium igazgatója – felháborodásában lemondott a testületi tagságáról is. Néhány héttel később azonban Márkus Gábor is visszaadta a képviselői mandátumát.

Mivel ekkorra már az ellenzék nélkül alpolgármestert sem tudott választani a Fidesz, végül Kiss Zsigmond személyében egyeztek meg a felek. Ő az előző ciklusban már volt alpolgármester, de az emlékezetes részeges videója miatt lemondott tisztségéről. Ám még ezt követően is tovább fogyott a püspökladányi képviselő-testület. Az ellenzék által hevesen támadott Rásó János is lemondott nemcsak a tisztségéről, hanem a képviselőségről is. Ám ő úgy időzítette a távozását, hogy már nem lehetett választást kiírni a körzetében.

Így most a két korábban távozó Fidesz-frakciótag Pethőné Papp Margit (7-es választókerület) és Márkus Gábor (5-ös választókerület) helyére választhatnak új képviselőt a lakók. Meglepő viszont, hogy a helyi szokásokkal ellentétben egyik induló sem pártjelölt. Az 5-ös választókerületben hatan (Bere Gyula, Borsos László, Dienes Zoltán, Makai Ildikó, Szabó Zoltán, Tóth Ferencz) indul, míg a 7-esben hárman (Szabó János, dr. Szűcs Ernő Zoltán,Varga Zoltán) szeretnék elnyerni a mandátumot.

Pártkötődése azonban többeknek akad, és a Fidesz belső viszonyai miatt érdekes helyzet állhat elő a testületben. Az 5-ös körzetben jelölt Dienes Zoltán néhány hete még az időközben személycseréken átesett Fidesz alelnöke volt. Borsos László pedig 2014 előtt Jobbik-színekben volt önkormányzati képviselő. A 7-esben Szabó János a Fideszben immár helyi alelnök, de Varga Zoltán is volt egy időben a Fidesz tagja, igaz, már eltávolodott a párttól.

Kérdés, hogy az időközi választás hány embert mozgat meg a két érintett körzetben – összesen mintegy háromezren szavazhatnak –, még ha a városban épülő szociális lakásotthonok elleni tiltakozás felpezsdítette a közéletet (és lapunk feltáró cikkéből az is kiderült, hogy a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2,2 milliárdos beruházásának alapját jelentő szakmai tervet az internetről ollózták össze). Ugyanakkor a választást a helyi politikai szervezetek az őszi voksolás főpróbájának is tekintik.

A választáson elnyert két mandátum ugyan az őszig tartó önkormányzati ciklus végéig, mintegy fél évre szól, de meghatározó a testület munkáját illetően. Ha mindkét mandátumot behúznák a Fidesz-közeli jelöltek, – a polgármester táppénze miatt – akkor sem lenne a pártnak minősített többsége, ám kétségkívül kevesebbet kellene egyezkedni az ellenzékkel.