Áder elmondta, szerinte mikor jöhet a korlátozások enyhítése

Áder elmondta, szerinte mikor jöhet a korlátozások enyhítése

Zuzana Caputová szlovák, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Milos Zeman cseh elnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) államfõi kétnapos találkozójának második napján tartott online sajtótájékoztatón a lengyelországi Juratában 2020. február 10-én. MTI/Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oltástól függ a korlátozások feloldása, és remélhetőleg májustól lehet majd lazítani – erről beszélt szerdán az egyébként ritkán megszólaló Áder János. A köztársasági elnök a visegrádi négyek elnökeinek lengyelországi találkozóját követően döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé áll, és tájékoztatja az embereket véleményéről. Az államfő ritkán tesz így, tavaly még a koronavírus-járvány sem volt elegendő ahhoz, hogy a szokásosnál jobban aktivizálja magát. Szilveszterkor pedig reménykeltő beszédet kívánt mondani, aminek többek közt része volt egy beszélő kenyérről szóló tanmese is.

Az államfő most váratlanul elmondta, szerinte mikor jöhet a korlátozások enyhítése. Ugyan a kormány február közepi konzultációt ígért, és arról beszélt, hogy márciusban és áprilisban két ütemben jöhetnek lazítások, Áder a jelek szerint pesszimistább. Mint mondta ugyanis, ha jól halad a védőoltás beadása, májusban ismét enyhíteni lehet majd, legalábbis „remélhetőleg”.

– Minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségben kapjuk meg a vakcinákat, annál gyorsabban tudjuk a korlátozásokat feloldani az idegenforgalomban is – mondta Áder János. Hozzátette: reméli, Magyarországon húsvétig, vagy legkésőbb a húsvétot követő időszakban, április végéig fel lehet gyorsítani az oltások beadását. Így tavalyihoz hasonlóan májusban újra nyitni lehetne, mondta az államfő, aki az MTI szerint ezzel „bizakodását fejezte ki.” Az államfő hozzátette, így az idei nyár ugyanolyan eredményes lehet a turizmusból élők jelentős része számára, mint a tavalyi volt. (Arra viszont nem tért ki, hogy a teljes fesztiválszezon lemondásának mennyi köze volt a sikerességhez.)

Áder bizakodásával szemben ugyanakkor tavaly tavasszal másfél-két hónapnyi korlátozásról volt szó összesen, és még ezt is megszenvedték a különböző ágazatokban dolgozók. Jelenleg november közepétől, azaz három hónapja tartanak, márciusig már egyébként is meg vannak hosszabbítva, és ha valóban májusban nyitnánk, az féléves kiesést jelentene. A vendéglátósok már januárban is kifejtették, hogy nem bírják tovább a kényszerű zárva tartást, és csődbe fognak menni, munka nélkül maradnak tömegek, és nem tartják elegendőnek a kormányzati intézkedéseket.

Címkék: Áder János, vakcina