Akkugyár-ügy: 45 kérdéssel bombázta meg a hatóságot a debreceni Civil Fórum

Akkugyár-ügy: 45 kérdéssel bombázta meg a hatóságot a debreceni Civil Fórum

A debrecenieket kérdezte a Civil Fórum a kínai CATL akkumulátorgyár-beruházásáról 2022-ben

Fotó: Civil Fórum Debrecen Egyesület Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 45 kérdést nyújtott be a debreceni Civil Fórum a Hajdú-Bihar megyei környezetvédelmi hatóságnak a környezeti hatásvizsgálati eljárás során. Ezt a helyi közgyűlésben két képviselővel jelen lévő szervezet jelentette be keddi sajtótájékoztatóján. Mint közölték, észrevételeik nem a hatóság iránti közbizalom gyengítésére irányulnak. Ugyanakkor álláspontjuk szerint a hatósági előírásoknak való megfelelés nem pótolhatja a debreceniek többségének támogatását.

Kiemelték: a beruházó kínai Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATL) többször módosította vízigényére vonatkozó adatait. Ezért azt javasolták, hogy a hatóság lehetőség szerint alkalmazzon összehasonlítást, és kérje be a németországi hasonló üzem fogyasztási adatait.

A cég kérelme tartalmazza továbbá – hívták fel a figyelmet –, hogy a telephely várható forgalma napi 350 nyerges vontató, melynek 80 százaléka nappal érkezik, illetve napi 1291 személygépkocsi, amelyek üvegházhatású gáz kibocsátásának kiszámítása és feltüntetése hiányzik az anyagból.

Mint írták, a gyár gázkazánjainak éves szén-dioxid-kibocsátása kibocsátása 288 ezer tonna, amely több mint 2019-ben a város teljes közlekedésének szén-monoxid kibocsátása. Ezzel az önkormányzat által elfogadott klímastratégiában megjelölt üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése helyett 28 százalékkal növekszik. Ezért hiányolják annak közlését, hogy a kínai cég ezt milyen módon kívánja ellentételezni. A telephelyen tervezett zöldfelületi arány erre a Civil Fórum szerint nem elegendő.

Mint arról beszámoltunk, a kínai gyáróriás 9000 munkavállalót foglalkoztató akkumulátorgyárat építene Debrecenben, amely a legnagyobb beruházás a magyarországi szektorban. A beruházást a kormány és a város fideszes városvezetése is támogatja. A CATL környezetvédelmi engedélyezés iránti kérelmére a kormányhivatal megindította az engedélyezési eljárást. Ennek részeként tartanak január 20-án közmeghallgatást.

Január 9-én a katasztrófavédelmi eljárás részeként tartottak paprikás hangulatú fórumot, amelyen a becslések szerint közel ezren vettek részt. Erről ebben a tudósításunkban olvashatnak. Az előző év végén pedig a szomszédos Mikepércsen hívtak össze közmeghallgatást a település szomszédságában épülő gyár miatt. Erről is beszámoltunk.