Alkotmánybíróság elé kerülhet a fakitermelést megkönnyítő új szabályozás

Alkotmánybíróság elé kerülhet a fakitermelést megkönnyítő új szabályozás

Kivágott fa (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a fakitermelést megkönnyítő minapi kormányrendelet miatt – az ellenzéki párt vezetője ezt hétfőn délután jelentette be a Kossuth téren.

Schmuck Erzsébet arról beszélt, hogy ez a rendelet felold minden szabályozást, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy tarra lehet vágni még a természetvédelmi területeken is az erdőket. Európában ugyanakkor nincs ma egyelten olyan kormány sem, amely a klíma- és vízválság idején ilyenbe kezdene.

 

– Orbán Viktor valószínűleg hiányzott az iskolából, amikor az erdők szerepéről kellett tanulni, ha ott van, biztosan nem fogadja el ezt a sorsrontó rendeletet – fogalmazott a politikus, kifejtve, hogy az erdőknek nagyon komoly immateriális haszna van: oxigént termelnek, fontos szerepük van a hőszabályozásban és az éghajlatváltozás megfékezésében. Emellett ha az erdeinket kivágjuk – folytatta – nem beszélhet arról a kormány, hogy 2050-re elérjük a klímasemlegességet.

 

Gál József, az LMP szóvivője azzal kezdte, hogy „el a kezekkel az erdőktől”. Mint mondta, 25 ezren már aláírták a petíciójukat annak érdekében, hogy a kormány vonja vissza a rendeletet és a többi ellenzéki pártot is a csatlakozásra kérte. Legfontosabbnak azt nevezte, hogy mindenkinek legyen fűtött otthona télen, ugyanakkor szerinte a Fidesz elmúlt 12 évben tett intézkedései vezettek idáig, miközben szigetelhették volna az épületeket vagy például engedélyezhették volna a szélerőműveket.