Alkotmánybírósághoz fordulna a Párbeszéd a végrehajtásokat érintő törvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordulna a Párbeszéd a végrehajtásokat érintő törvény miatt

Tordai Bence és Jámbor András (Forrás: Jámbor András/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mind az adósok, mind pedig a végrehajtást kérők jogait sérti a végrehajtásokat szabályozó jelenlegi törvény, a Párbeszéd ezért az Alkotmánybírósághoz fordulna. Már el is készítették a beadványukat és várják az ellenzéki képviselők csatlakozását.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága kedden már harmadszor szavazta le azt az ellenzéki kezdeményezést, hogy nézzék át a végrehajtók ügyét – erről Jámbor András beszélt a parlamentben. Márpedig szerinte az éppen most elindult és hat hónapon keresztül tartó kilakoltatási moratórium pontosan elegendő lenne arra, hogy mind a szabályozást, mind a végrehajtók joggyakorlását górcső alá vegyék. – A Schadl-Völner-ügy kapcsán már tudjuk, hogy bírósági szakba lépett a korrupt végrehajtók ügye – mondta, hozzátéve, hogy ezen felül is számtalan olyan esettel találkoztak, amely felvet kérdéseket.

Jámbor András szerint már csak azért is szükség lenne erre, mert megélhetési válság van, a végrehajtások száma pedig várhatóan emelkedni fog. Egy kutatást idézett, amely eredménye alapján a rezsi- és áremelkedések miatt 161 ezer háztartás dőlhet be és 1 millió háztartás van veszélyben.

Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke pedig arról beszélt, hogy az Utcajogász egyesület megkereste őket, mert a végrehajtási törvény 2020-ban megszavazott módosításaiban – amelyek a korábbi veszélyhelyzet miatt csak most nyáron léptek életbe – több visszás pont is van. Példaként említette, hogy egy adós ingóságát már a kikiáltási érték egy százalékáért is el lehet adni, ez nyilvánvalóan sem az adósnak, sem pedig a végrehajtást kérőnek nem jó. Ráadásul annyira felgyorsították az árverések menetét, hogy sokszor fizikailag sincs idő a bírósági jogorvoslatra.

A politikus elmondása szerint már elkészítettek egy alkotmánybírósági beadványt, amelyben néhány szakasz alaptörvény-ellenességét mondatnák ki az Alkotmánybírósággal. Várják az ellenzéki pártok csatlakozását, hogy együtt fordulhassanak a testülethez.