Állami pénzből vehet templomot Schmidt Mária ingatlancégétől a szlovák önkormányzat

Állami pénzből vehet templomot Schmidt Mária ingatlancégétől a szlovák önkormányzat

Templom (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint a 444.hu kiszúrta, az Orbán-kabinet 765 millió 811 ezer 715 forintot ad az Országos Szlovák Önkormányzatnak arra, hogy abból megvegyék Budapesten, a Rákóczi út 57. szám alatti evangélikus templomot, amely mára életveszélyes állapotba került. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat ugyanis kimondja, a magyar kormány egyetért azzal, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megvegye a templomot és a hozzá tartozó földterületet.

A több mint 150 éves, műemléki védettsége ellenére is omladozó épületről úgy tudja a 444.hu, hogy eddig Schmidt Mária ingatlancége, a Budapesti Ingatlanfejlesztő Zrt. (BIF Zrt.) tulajdonához tartozott. A portál emlékeztet arra, hogy korábban a BIF-nek vitája is volt a templom körül álló társasházzal a közös költség nem fizetése miatt. Az Országos Szlovák Önkormányzat már korábban szerette volna megvásárolni a templomot, de erre nem volt elegendő forrásuk. A Józsefváros kerületi lap szerint idén februárban a szlovák kormány már jelezte, hogy 2 millió euróval támogatná az épület felújítását, ha a magyar állam megveszi a BIF-től a templomot a nemzetiségi önkormányzat részére. 

A jelek szerint erre a lépésre most sor kerül. A hétfői rendelet azt is kimondja, amennyiben a vételár alacsonyabb lenne 765, 8 millió forintnál, akkor a különbözetet az ingatlan átalakításának tervezésére, illetve felújítására kell fordítani.  

Ugyanakkor a nemzetiségi önkormányzatnak kiállított támogatói okiratban szerepelnie kell annak is, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megszűnése esetén az ingatlan tulajdonjoga ingyenesen átszáll a magyar államra. A miniszterelnök általános helyettesének az ingatlan megvétele után az Országos Szlovák Önkormányzat bevonásával előterjesztést kell készítenie a felújítási ütemtervről és a kivitelezési költségekről.