„Álljon le az ország!” – a decemberinél többen tüntettek a Kossuth téren a kormány politikája ellen

„Álljon le az ország!” – a decemberinél többen tüntettek a Kossuth téren a kormány politikája ellen

Tüntetők a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délután két óra után indult a Hősök teréről a Kossuth térre a Munka törvénykönyvének módosítása és a kormány politikája ellen tiltakozó többezres tömeg a Magyar Szakszervezeti Szövetség „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen!” feliratú molinója mögött. A Parlament előtti beszédekben volt minden: ultimátum, sztrájkkészültség, útlezárások. A rendezvény végével a tömeg szépen lassan elvonult. Ilyen volt a január 5-i demonstráció percről percre.

A vonulásról és a Kossuth téri beszédekről készült élő videónket itt tudják visszanézni:

https://www.facebook.com/hang.hu/videos/326814441509778/

18:13: Gyorsan elolvadt a tömeg; egy közös ugrálás és kántálás után a végére csak néhányan maradtak. Fiatalok egy csoportja, elmondásuk szerint száz százalékig „O1G-mentes” krumplis tésztát kezdett osztogatni a téren, miközben azt is kiabálták: „Orbán egy glutén!”

17:59: Noha, a rendezvény már véget ért, még sokan maradtak a téren. Megy a „Mocskos Fidesz!” és egyéb, a kormányt, és annak fejét nem épp éltető rigmusok. Az Index élő közvetítésében elkapták a demonstrálók között a lapunknak az e heti számban interjút adó Kovács Gergelyt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnökét, aki nekik arról beszélt: eddig mintegy öt Soros Györgyöt számoltak meg a tömegben.

17:37: A Himnusz eléneklésével a rendezvény hivatalosan véget ért.

17:34: A pártok blokkját záró Karácsony Gergely (Párbrszéd) arra kérte a tüntetőket, hogy fogják meg egymás kezét és emeljék magasba, ahogy Magyarországot is.

17:34: Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt képviselője elmondta: megszületett az egymásba vetett bizalom, amitől Orbán és rendszere retteg. „El fogjuk érni, hogy újra építsük a jogállamot. Az első, amit együtt fogunk felépíteni, az a demokrácia. Ez az, amitől Orbán retteg, hogy egy szavazással megváltozhat minden” – hangoztatta.

17:30: Donáth Anna, a Momentum elnökségi tagja jön: „Ma már a szavak kevesek, tettekre van szükség! Én csak azt szeretném mondani: A magyarok nem rabszolgák! Nem vagyunk rabszolgák!” – szólt, majd rákezdett a tömeg is.

17: 28: Nem engedjük, hogy ezt a nemzetet rabszolgasorba taszítsák – mondta Csárdi Antal. Az LMP országgyűlési képviselője szerint a teljes Munka törvénykönyvét át kell írni. Ezért január 11-re az összes ellenzéki párt és a szakszervezetek képviselőjét elhívta egy egyeztetésre.

17:22: – Áder János azt üzente, hogy idén maradjunk csendben. Szót fogadunk neki? – kérdezte Jakab Péter, a Jobbik szóvivője. Hangos nem volt a válasz a tömegtől.

Milyen nemzeti egységet akar, aki az ország több mint felét gyilkos csőcseléknek nevezte? – kérdezte megint, ezúttal Orbán Viktor és Kövér László karácsony előtti megszólalásaira utalva.

– Jöjjön a nemzeti ellenállás konzultációja. Festékszórót elő és üzenjünk az 1,7 milliárdos, most induló kampány óriásplakátjain – üzente a tömegnek. – Kupecek, ki a nemzet templomából, vonjátok vissza az aljas törvényeiket. A mi türelmünk elfogyott, a ti időtök pedig lejárt – mondta Jakab Péter.

17:19: Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő jön: „A világ nem lehet a populisták, Magyarország nem lehet Orbán Viktoré!” Majd a rövid felszólalást követően máris a pódiumon egy másik független képviselő, az MTVA székházból „kiszorított” Hadházy Ákos: „Csak két szót mondok: Győzni fogunk! Ahhoz pedig, hogy elérjük, nincs sok mindenre szükség: kitartás, jó időzítés. Ha sztrájkolni kell, akkor sztrájkolni kell, ha pedig dolgozni, akkor dolgozni. Folytatjuk a gyűjtést az Európai Ügyészséghez, nem hagyjuk, nem engedünk, házról házra fogunk járni!” Arról is beszélt, hogy ha az öt pont nem valósul meg, nem lesznek szabad választások.

17:15: Kezdődik a pártok blokkja. Molnár Csaba (DK): „A rabszolgatörvény volt az első szikra, amely lángra lobbantotta az összefogást. Ha a tömeg ereje meghátrálásra készteti Orbánt, akkor csendben haza megyünk? Nem! Mert nem Orbán egyik vagy másik törvénye, hanem a rendszer ellen lázadunk„ – kezdte a Gyurcsány-párt képviselője. Mint mondta, a cselekvő nép visszaveszi hatalmát, és felmondja a hatalom által rákényszerített rendet. „A lázadókat nem köti Orbán illiberális alkotmánya. Igazi demokratikus magyar köztársaság megteremtése a cél. (...) Orbán eszeveszett rendszerének vagyunk az ellenzéke. Aki erőszakot tesz saját népén, az bizton számíthat arra, hogy a nép bosszúja nem marad el” – zárta Molnár.

17:10: – Egyre többen érezzük az orbáni mocsárpolitika bűzét, amely mindenhol ott van – szónokolt Ábrahám Júlia, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja. – Gyermekeink és unokáink százezerszám hagyják el az országot, mert elegük van abból, amit az Orbán-rendszer kínál nekik.

„Orbán Viktor zsákutcába vezeti ezt az országot, hátra a legsötétebb történelmi korszakainkba” – fogalmazott, majd mindenkit cselekvésre hívott.

17:10: Benedek Márton, a Haza jöttünk túlórázni nevű Facebook-csoport nevében szólt: több ezren csatlakoztak a csoporthoz, amelynek kezdeményezésére a világ számos városában voltak demonstrációk a kormány politikája ellen. „Megszervezzük az ellenállást, le akarjuk bontani ezt a bűnös rendszert. Orbánnak mennie kell” – jelentette ki.

17:05: Juhász Vera, civilaktivista rövid felszólalásában arról beszélt: az aktivista nem szakértő, és nem feltétlenül szónok, viszont Soros-ügynökként listázzák. Ennek ellenére lehet tenni, együtt. „Ezt a tüntetést is egy srác kezdeményezte, és mégis ezrek vannak itt” – lelkendezett.

17:00: – Magyarországon zsarnokság van. Ma még túlerőben van, de nem lesz ez mindig így – mondta Udvarhelyi Tessza és Misetics Bálint, mindketten évek óta küzdenek a kilakoltatások ellen. Hozzátették: ezt beismerni nem gyengeség, hanem az első lépés a győzelem felé,

„Egy új köztársaságot kell előkészítenünk, amely mindannyiunké, ahol mindenki számára biztosított az emberhez méltó élet” – fogalmaztak.

16:55: – Orbán Viktor kormánya évek óta követ el brutális áldozathibáztatást, erre ébredtek rá sokan tavaly ősszel – jelentette ki Törley Kata, a Tanítanék Mozgalom szóvivője.

A szakszervezetek támogatására szólított fel, mert csak „ők tudják áttörni a falat”. „Ez csak az első lépés, de fontos lépés – folytatta. – Fájjon nekik, Recsegjenek a rendszer eresztékei! Éljen a szolidaritás, a valódi ellenzékiség! És legyen sztrájk.”

16:50: Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködésének Fóruma elnöke következik: „Azért lehet velünk mindent megcsinálni, mert tűrünk, tűrünk és tűrünk. Álljunk ki sorsunkért, vegyük kézbe a sorsunkat! Közel százezer ember semmilyen béremelést nem kapott tíz éve. Számukra az idei költségvetésben sincs béremelés, többek között 17 ezer önkormányzati dolgozó is bizonytalan helyzetben van” – mondta, hangsúlyozva: a helyzet idén ősszel sokat romlott a kormányzati igazgatási törvény módosításával, amely nagyobb csapás a kormányzati tisztségviselőknek, mint a rabszolgatörvény.

„Elvettek öt nap szabadságot, elvették az ebédidőt, ez összességében azt jelenti, hogy több mint húsz nappal kell többet dolgozni. Európai országokban van 14. havi fizetés, Magyarországon megvalósult a 13. havi munka – sorolta Földiák. – A dolgozók egy része elmegy nyugatra, aki marad itthon, az belerokkan a munkába. A rabszolgatörvény visszavonását el kell érni, ezért folytassuk. Legyen egy tüntetés Záhonytól Londonig január 19-én” – zárta beszédét a szakszervezeti szövetség elnöke.

16:40: – Köszöntök mindenkit, akik nem csak a fotelből, hanem aktívan küzdöttek azért, hogy a dolgozóknak újra visszajöjjön a becsülete, erre ma nagy szükség van – kezdte beszédét Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Hozzátette: ezek a napok egységbe kovácsoltak minket. Kemények vagyunk és kitartunk, mindvégig.

Kordás szerint a kormány és a tőke sarokba szorította a dolgozókat, napról napra egyre többet vesznek el tőlünk. „Mi ezt nem kértük, nem leszünk rabszolgák! Nein, Danke, csak hogy ők is értsék – fogalmazott. – A kormány alkut kötött a tőkével, azt kívánják, hogy dolgozzunk mindhalálig. Ebből elég volt. A kormány azt üzeni nekünk, védd meg magad, ahogy tudod, ő nem segít.”

Kordás László felsorolta a szakszervezetek követeléseit:
– Követeljük a rabszolgatörvény eltörlését, a munkáltatói jogok erősítését;
– tisztességes munkáért tisztességes bért;
– a sztrájktörvény módosítását, valódi érdekegyeztetést;
– rugalmas nyugdíjrendszer kialakítását, hogy ne a munkapad mellől menjünk a temetőbe

Kordás szerint a munkások elárulásában olyan messzire ment a kormány, amire eddig nem volt példa.

Kedden személyesen adják át Orbán Viktornak a sztrájk előkészítéséről szóló dokumentumot. Ezután felszólítják, hogy van öt napja, hogy felállítsa kormánya tárgyaló delegációját. ha nem teszi, országos tiltakozásokat kezdenek, aztán jöjjön, aminek jönnie kell – tekintett a jövőbe Kordás. – Ha ez sem segít, gyárak fognak leállni, hidak fognak megbénulni és ezekért mind a kormány lesz a  felelős

Mindenkit arra kért, küldjön tiltakozó e-mailt a miniszterelnöknek, valamint lépjen be a szakszervezetekbe. „Ti vagytok az az erő, akik képesek vagytok megállítani a kormányt. Lépjetek be, szervezkedjetek és ha szólunk, mozduljatok, állítsuk meg az országot! Január 19-én országos demonstrációra hívunk mindenkit. Minden megyében, nagyobb városban egy időpontban álljon meg az ország!”

16:26: Kezdődik a műsor: Szűcs Tamás, a PDSZ nevében állt színpadra, aki az országos sztrájkelőkészítő bizottság nevében is beszél. „Álljon le az ország! Fel kéne állni a fotelekből, amikor azt mondják a szakszervezetek, hogy sztrájk, akkor oda kell állni. Ne csak a szánk járjon, ha úgy adódik, tényleg álljon le az ország. A munkavállalók kárára változott több mint száz alkalommal a munka törvénykönyve 2010. óta. Álljunk a sarkunkra” – buzdít Szűcs Tamás, aki szerint összefogással meghátráltatják a rendszert.

16:05: A tömeg eleje megérkezett a Kossuth térre, ahol rengetegen várják a menetet. A szervezők hangsúlyozták, hogy békés tüntetésre gyűltek össze.

15:48: A sor eleje megállt az Alkotmány utca torkolatában, hogy bevárja a tömeg végét és csoportkép készülhessen. Közben felcsendült a Ha én rózsa volnék Bródy János előadásában.

(Fotó: Magyar Hang)

15:30: A menet eleje elérte az Erzsébet teret és ráfordult a Bajcsy-Zsilinszky útra. Az Alkotmány utcán keresztül fogják megközelíteni a Kossuth teret.

https://www.facebook.com/hang.hu/videos/2116657101690842/

15:09: A tömeg megérkezett az Oktogonhoz, ahol néhány százan csatlakoznak. A szakszervezeti szövetség „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen” feliratú molinója mellett megjelent egy másik is, amelyen az „Általános sztrájkot!” felirat szerepel.

(Fotó: Magyar Hang)
(Fotó: Magyar Hang)

14:54: A menet eleje a Kodály köröndnél, a vége még a Hősök terén.

14:45: Menet közben is gyűlik a tömeg, amely az Andrássy utat teljes szélességében elfoglalja, több száz méteren. Az Oktogonnál várhatóan a Diákblokk tüntetés résztvevői is csatlakoznak.

14:34: Elindult a tömeg az Andrássy úton. A párbeszédes Barabás Richárd fokozza a hangulatot.

14:24: A helyszíni felvételek alapján többezresre becsülhető tömeg eleje felállt az Andrássy út végén. Perceken belül elindulnak a Kossuth tér felé.

14:12: Gyülekeznek az emberek a Hősök terén. A havazás folyamatos.

Szombat délután kettő órára hirdettek tüntetést a budapesti Hősök terére szakszervezetek és az ellenzéki pártok, hogy aztán közösen vonuljanak a Kossuth térre. Az eseményre több ezer embert várnak, bár a péntek este óta tartó hóesés megnehezítheti a tiltakozók dolgát.

Pénteken és az elmúlt napokban is voltak tüntetések több vidéki városban, ezekről itt olvashat.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.