Amerikai nagykövet: el kell döntenünk, melyik irányt választjuk ezekben a viharos időkben

Amerikai nagykövet: el kell döntenünk, melyik irányt választjuk ezekben a viharos időkben

David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár Orbán Viktor karácsony előtt zárt körben arról tartott beszédet, hogy Magyarországnak ki kell maradnia az Egyesült Államok által vezetett szövetségi rendszerből, amelyre a miniszterelnök következetesen „blokként” hivatkozik, David Pressman amerikai nagykövet csütörtök este a két ország kapcsolatáról, és az azokat ért kihívásokról értekezett. Az Egyesült Államok magyarországi képviselője a Szent Korona visszaadásának 45 évfordulója alkalmából a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete által szervezett ökumenikus Istentiszteleten vett részt a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban.

 

Beszédét (melyet itt olvashatnak) a korona múltjának méltatásával kezdte, és azzal, hogy 1945-ben a magyar katonaság néhány bátor tagja döntött úgy, hogy rendkívüli kockázatot vállaltak, és legértékesebb műtárgyukat az Egyesült Államok kezébe adják. Mint megjegyezte: egy fekete táskát, melyben egy 1000 éves műtárgy volt, az egyik ország katonája egy másik, vele háborúban álló ország katonájának adott át. – Bár kormányaink akkoriban ellenségek voltak, a magyarok barátot láttak az Egyesült Államokban. Egy népet láttak, akire rábízhatták egyik legfontosabb, legjelentősebb kincsüket – mondta a nagykövet. Majd hozzátette: Az Egyesült Államok pedig megvédte a magyar Szent Koronát. Annyira komolyan vették ezt a felelősséget, hogy a Fort Knox erőd híres trezoraiban helyezték el a kincset.

A visszaadás körülményeire kitérve megjegyezte, hogy 1978-ban és az azt megelőző években Carter elnök és csapata pozitív jeleket látott Magyarországon. A magyar nép lassan kihúzódott a szovjet igából. Ezért döntöttek úgy, hogy visszajuttatják a koronát Magyarországra. Holott korábban úgy tervezték, hogy erre csak a szovjetektől való teljes függetlenedés után kerítenek sort.

– Az Egyesült Államoknak megtiszteltetés, hogy megőrizhette a koronát. Így tesznek a barátok – tette hozzá David Pressman.

Majd rátért az aktuálpolitikai kérdésekre is, és Vlagyimir Putyinra egy olyan idő embereként hivatkozott, amelyen a világ nagy része megpróbált túllépni. – Kis ember, aki csak félelem és megfélemlítés eszközével élve képes a vezetésre. Azt hitte, hogy az ukrán nép ismét egy szovjet típusú uralkodó felé hajlik, de tévedett. Az ukránok, akárcsak a magyarok évtizedekkel korábban, már meghozták a döntésüket. Már felvázolták az útjukat, és ez nem tartalmazta a visszatérést egy bukott rendszerhez, amely oly sokáig cserbenhagyta őket – jelentette ki a nagykövet.

Majd hozzátette: „Mindannyiunknak el kell döntenünk, melyik irányt választjuk ezekben a viharos időkben. Kik a barátaink? Kihez forduljunk, ha nehéz idők járnak, ha olyanokkal állunk szemben, akik ártani akarnak nekünk?”