Amikor a mesterséges intelligencia okosabb a kormánynál – a ChatGPT-vel beszélgetett Karácsony Gergely

Amikor a mesterséges intelligencia okosabb a kormánynál – a ChatGPT-vel beszélgetett Karácsony Gergely

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ilyen, amikor a mesterséges intelligencia okosabb a kormánynál, mert tudja azt, amit mi, budapestiek is jól tudunk... – írja vasárnapi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere is kipróbálta a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésével foglalkozó OpenAI új, online kísérleti programját, az összetett kérdésekre összetett válaszokat adó, és önmagát ezáltal fejlesztő MI, a ChatGPT csevegőprogramot.

A közösségi oldalon közzétett képernyőmentés szerint Karácsony Gergely azt a kérdést tette fel a mesterséges intelligenciának, hogy melyek a Budapest hosszútávú érdekeit legjobban szolgáló döntések? A ChatGPT pedig öt pontba szedve válaszait többek között azt írta: a közlekedés fejlesztése, beleértve a tömegközlekedés rendszerének bővítését és javítását, valamint az utak és hidak állapotának javítását. A zöldterületek növelése és a klímaváltozással, valamint a zajcsökkentéssel szembeni védelem mellett a ChatGPT válaszában azt is megjegyezte: a város lakóinak életminőségének javítása, például a lakhatási problémák megoldásával és a város egészségügyi szolgáltatásainak fejlesztésével.

– Annyi azért ebből is leszűrhető: a mesterséges intelligencia Budapest ügyében nem használja a „lezárni”, „nem”, „soha” szavakat... – zárta sorait Karácsony Gergely.

Érdekesség, az MI magyarul is tud és válaszol a kérdésekre, de jelzi, hogy alapvetően angol nyelvű az alapalgoritmusa, ugyanakkor, minél többet beszélnek vele magyarul, annál jobban tud majd ő is, mivel képes figyelni és tanulni a nyelv árnyalatait. Az algoritmust fejlesztő céget sokadmagával egyetemben Elon Musk alapította meg 2015-ben, majd a Microsoft vette meg, amely idén januárjában mintegy 10 milliárd dollárt fektetett be a projektbe.