Letartóztatásban maradnak a kitörés napi támadások külföldi gyanúsítottjai

Letartóztatásban maradnak a kitörés napi támadások külföldi gyanúsítottjai

Az egyik támadás egy pillanata (Forrás: Youtube/Antifa Attack)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghosszabbította a bíróság a budapesti viperás támadások két gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. Erről március 13-án döntött a bíróság – közölte érdeklődésünkre a Fővárosi Törvényszék. A két külföldi állampolgár esetében a szökés és elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélye miatt döntöttek a fogvatartásuk fenntartásáról. Ezt június 14-ig rendelte el a bíróság, amelynek végzése ugyanakkor egyelőre nem végleges. Egyébként mindkét érintett gyanúsított esetében az ügyészség kérte az előzetes letartóztatás meghosszabbítását.

A februári antifasiszta támadássorozatnak ugyanakkor más gyanúsítottjai is vannak. Terhelt egy magyar nő is, akinek letartóztatását februárban szintén elrendelte a bíróság, egy gyanúsítottat pedig bűnügyi felügyelet alá helyeztek. Február 24-én számoltunk be arról, hogy a letartóztatott magyar nőt azonban kiengedték. A rendőrség akkor azt tudatta, hogy a bizonyítékok elemzése alapján javasolták a bíróságnak a letartóztatás megszüntetését, a büntetőeljárásnak azonban továbbra is gyanúsítottja a nő.

A nagy port kavaró antifasiszta színezetű viperás támadásokra a február 11-én tartott kitörés napi megemlékezés apropóján került sor. A három külföldi és az érintett magyar személyt azzal gyanúsítják, hogy egyszerűen rárontottak járókelőkre a főváros több pontján és különféle eszközökkel verték őket. A támadókat közösség tagjai elleni erőszak miatt indult eljárás.

Mint arról beszámoltunk, legalább négy hasonló atrocitás is történt a főváros különböző pontjain: a támadók különböző eszközökkel felszerelkezve estek a sértetteknek, előfordult, hogy gázspray-vel fújták le a kiszemelteket, és ököllel, viperával ütötték őket. Az áldozatokban az a közös, hogy olyan ruházatot viseltek, amely azt sugallhatta, hogy a kitörés napjára szervezett megemlékezésre érkeztek Budapestre – ez lehetett terepszínű vagy fekete kabát, bakancs, bomberdzsekihez hasonlító ruhadarabok.

A támadásokról több videó is kering az interneten. Az esetleges ideológiai háttérrel kapcsolatban ugyanakkor a rendőrség korábban szűkszavúan nyilatkozott. Azt tudatták, hogy az egyik gyanúsított, a magyar nő baloldalinak vallotta magát, de nem tudni róla, hogy szélsőséges ideológiákat követne. A rendőrség korábban azt közölte, hogy külföldi társai nem működnek együtt a nyomozókkal, a magyar egyenruhások így a külföldi rendőrségektől várják az információkat róluk. Azt is írták, hogy akár 15 elkövetője is lehet a támadásoknak.