Árhullám: elhúzódó tetőzést várnak Drávaszabolcsnál

Árhullám: elhúzódó tetőzést várnak Drávaszabolcsnál

A Dráva Drávaszabolcsnál 2023. augusztus 8-án. (Fotó: Drávaszabolcs Polgármesteri Hivatala/Matei Monica Adriana)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országban még mindig közel 200 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget, ebből 45 kilométeren a legmagasabb, III. fokú a készültség. Jó hír, hogy a vízgyűjtő területeken a most következő pár napban nem kell csapadékra számítani, tehát az árhullámoknak nincs utánpótlásuk – írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság lapunknak eljuttatott közleményében.

A Rábán az árhullám levonulása továbbra is zavartalan, a tetőzés péntek délután várható Győr térségében. A vízügyi szakemberek folyamatos figyelő- és járőrszolgálatot tartanak, de eddig különösebb probléma nem jelentkezett. Győrben a vízállás ma délután megközelíti, de akár el is érheti a rakpart szintjét. A folyó a megemelkedő vízhozam miatt a város térségében is nagyobb tömegű uszadékot szállíthat.

A Mura vízgyűjtőjén a következő öt napban jelentős esőre nem lehet számítani, így Letenyénél folytatódik az apadás. 

A Dráván a Szentborbás alatti szakaszon III. fokot meghaladó, a valaha mért legmagasabb vízállás közeli árhullám alakulhat ki Drávaszabolcs térségében. A főigazgatóság kiemeli, hogy a lassú tetőzést követően sem állhat le a munka, hiszen a hatalmas víztömeg miatt olyan árvízi jelenségek alakulhatnak ki, mint például a buzgárok, töltéssuvadások. Ezen a védekezési szakaszon továbbra is 24 órában figyelik és várják a vízügyesek az érkező víztömeget, hiszen a folyó – ezen a szakaszon – 1972 óta most először közelíti meg az akkor mért legmagasabb (596 cm) vízszintet. A drávai árhullám levonulása, illetve a tetőzési időpontok és magasságok jelentős mértékben függnek a dubravai vízerőműből történő eresztés mértékétől és ütemétől, a tetőzés Drávaszabolcsnál ma várható, elhúzódó tetőzéssel.